Cei mai mulți șomeri din Iași provin din mediul rural si nu au studii primare

someri

Statistici sumbre pentru judetul Iasi. O mare parte din somerii inregistrati la Agentia pentru Ocuparea Fortelor de Munca Iasi nu au nici macar studiile primare. Aproape 70% dintre ei sunt din mediul rural. Autoritatile spun ca exista foarte multi angajatori care cauta muncitori necalificati pentru diferite posturi in constructii, un domeniu care se confrunta cu un deficit de personal.

La nivelul judetului Iasi sunt inregistrati 8.500 de someri, iar doar 850 dintre ei au beneficiat de indemnizatie de somaj. Daca ne referim la mediul de provienienta aproape 7.000 de someri sunt din mediul rural si 1.200 din mediul urban.

Pe nivel de pregatire profesionala, marea majoritate a persoanelor inregistrate la noi sunt persoane care au un nivel de instruire primar sau fara studii. In momentul de fata sunt 500 de persoane care nu au nicio clasa iar cei mai putini someri care se inregistreaza in evidenta noastra sunt cei cu studii superioare undeva la 200 de persoane”, ne-a declarat Adriana Sîrghe, Purator de Cuvant AJOFM Iași.

In momentul de fata, rata somajului este de 3,17%.

Remarcam o constanta, nu numai pentru anul trecut dar si pentru anii anteriori. In decembrie 2022, la nivelul judetului Iasi au fost inregistrate ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca un numar de 8.400 din care 3.700 sunt femei iar 4.700 persoane sunt barbati„, ne-a spus Ciprian Iftimoaie, director executiv Directia Judeteana de Statistica Iasi.

La nivelul judetului Iasi se cauta personal in mai multe domenii de activitate, in functie de studii. Cele mai multe job-uri sunt pentru persoanele cu studii superioare si medii. 

Vor fi disponibile 500 de locuri de munca. 24% dintre acestea se adreseaza persoanelor cu studii superioare. Aici putem enumera cateva meserii cautate de angajatori: economisti, ingineri de toate specializarile, se mai cauta juristi sau asistent manager iar cei cu studii medii au o oferta foarte diversificata„, a adaugat Adriana Sîrghe, Purator de Cuvant AJOFM Iași.

HoReCa este un alt domeniu care are nevoie de personal. Firmele din Iasi cauta ajutori de bucatari, bucatari sau ospatari cu sau fara experienta.