Ceferiștii se pregătesc de grevă. ”Din 26 iulie, trenurile vor începe să rămână fără mecanici!”

Ceferiștii se pregătesc să oprească lucrul, fie ca urmare a declanșării unei greve propriu-zise, fie prin alte mijloace, din cauza nemulțumirilor legate de aplicarea legii privind statutul personalului feroviar, anunță publicația de specialitate Club Feroviar.

O parte dintre mecanicii de la CFR Călători ar putea opri lucrul începând de miercuri, pentru că nu vor să facă ore suplimentare, iar sindicaliștii de la CFR Infrastructură sunt pe cale de a declanșa un conflict colectiv de muncă.

Mecanicii de locomotivă de la CFR Călători vor opri lucrul începând de miercuri, 26 iulie, pentru că și-au epuizat programul normat pe luna în curs și refuză să mai presteze ore suplimentare.

Anunțul a fost făcut vineri după-amiază, la postul B1 TV, de către Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

Nu se vor opri toate trenurile, însă mersul la gară pentru a pleca în vacanță sau unde are fiecare treabă se va transforma într-o loterie.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de faptul că aplicarea statutului personalului feroviar s-a făcut practic prin aplatizarea grilei de salarizare. Practic, la funcțiile de execuție este un salariu unic brut de 4.500 de lei.

”Concret, din 26 iulie trenurile vor începe treptat să rămână fără mecanici de locomotivă. Noi am sesizat de multe ori faptul că nu s-a făcut schimbul real de generații. Mecanicii de locomotivă sunt insuficienți, din cauza aceasta fac ore suplimentare, iar acum, când am ajuns la 1 iulie să fie plătiți pe salarii de portar, acar, pe un salariu unic, mecanicii nu vor să mai facă ore suplimentare”, spunea Rodrigo Maxim, la B1TV.

El a spus că de la 1 august lucrurile vor reveni la normal, dar mecanicii probabil vor refuza să facă ore suplimentare și la final de august.

Publicația citată notează că sindicaliștii de la SNTFC CFR Călători nu pot face grevă, deoarece Contractul Colectiv de Muncă este valabil până la finele anului în curs.

Pot face însă colegii lor de la CNCF CFR SA, unde CCM a expirat încă de pe 26 martie.

După runde succesive de negocieri eșuate cu administrația, vineri sindicatele au făcut oficial notificarea privind declanșarea conflictului colectiv de muncă.

sursa afaceri.news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *