Cecenii au parasit Ucraina și s-au întors acasa

630_360_1482323943-5311

Potrivit mass mediei ucrainiene, cecenii se întorc acasă după ce au pierdut sute de luptători.

Pe 13 martie, canalele pro-ruse Telegram au publicat un videoclip cu o întâlnire militară la care a participat liderul cecen Ramzan Kadyrov, aflat într-un subsol „la câțiva kilometri de Kiev”.

Cu toate acestea, un agent de contrainformații al SBU a negat raportul, confirmând că Ramzan Kadyrov nu a venit niciodată în Ucraina, în timp ce pe 13 martie, unitățile sale cecene au fost transferate din Ucraina în Cecenia, via Belarus.

„Pe 26 februarie, aproximativ 450 de luptători ai lui Kadyrov au încercat să-și pună cizmele pe pamantul ucrainean din afara aeroportului Hostomel de lângă Kiev, într-o încercare de operațiune de aterizare. Asta nu a mers. Unele dintre forțe au reușit să debarce dintr-unul dintre avioane și au intrat imediat sub foc pe pistă. Numărul total de morți al unităților lui Kadyrov la 28 februarie s-a ridicat la câteva sute”, a declarat un agent de contrainformații SBU pentru Radio Svoboda.

Pe 4 martie, un detașament de aproximativ 1.200 de gardieni naționali etnici ceceni a sosit din Belarus prin zona de excludere a Cernobîl. 

Acestea au inclus Batalionul Nord (comandantul Magomed Tushayev, ucis mai târziu în acțiune), Sud (Hussein Mezhidov) și unitatea de poliție antirevoltă Akhmat-Grozny (Anzor Bisayev). Unitățile lui Kadyrov și-au așezat tabăra în pădurea din afara așezării Borodianka de lângă Kiev. Potrivit SBU, într-o noapte stocul de muniție a fost aruncat în aer, ucigând pe loc un număr de luptători.

„De atunci, au fost mai precauți și s-au împărțit în mai multe grupuri. Cu toate acestea, nu au luat parte direct la bătălii, fiind doar angajați în hărțuirea localnicilor din zona Borodianka, Babyntsi, Katiuzhanka și până la Liutizh, în timp ce filmează în același timp videoclipuri pentru rețelele de socializare”, a spus contrainformații SBU.

Potrivit comisarului Radei Supreme pentru Drepturile Omului, Liudmyla Denisova, o unitate a lui Kadyrov a confiscat o unitate psihiatrică din Borodianka, în care se aflau 600 de pacienți și personal.

„Vedem că au fost prezenți pe teritoriul Ucrainei încă de la începutul conflictului, dar, ca urmare, nu am văzut niciodată participarea lor la lupte. Așa cum le numim noi, acestea sunt „trupe PR”. Adică, s-ar putea să facă o mulțime de videoclipuri și fotografii, arătându-le plimbându-se mânuind puști, atacând gospodăriile și că distribuie ajutor umanitar și „au grijă de civili”. Dar aceasta este aproape toată activitatea lor pe care am văzut-o în acest timp”, a declarat Ruslan Leviev, fondatorul Echipei de informații privind conflictele.

În cele din urmă, SBU spune că, pe 13 martie, unitățile lui Kadyrov au fost extrase din regiunea Kiev din Ucraina, prin Belarus și mai departe prin aer – în Cecenia. În același timp, Ramzan Kadyrov a susținut recent că mai trimite în Ucraina o mie de luptători.

Foto: Ukrinform