Ceartă între Ministerul Educației și sindicate

Sharing is caring!

Cadrele didactice din 1100 de unități de învățământ sunt acuzate că au boicotat simularea probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a. În acest sens, reprezentanții ministerului au transmis și un comunicat de presă în care precizează următoarele:

”Ministerul Educației Naționale este în contact permanent cu sindicatele din învățământ, iar deciziile luate vin în urma consultării directe cu liderii federațiilor sindicale. De altfel, și Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu o largă consultare a sindicatelor.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, la nivelul Uniunii Europene se dorește creșterea vârstei de pensionare, nu scăderea ei. Tendința este confirmată chiar de profesorii care fac solicitări pentru a fi menținuți în activitate peste vârsta de pensionare.

Așadar, boicotul nu este o soluție! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creștere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceștia se află în fața primei lor simulări de examen, iar impactul emoțional asupra lor este unul puternic.

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, le reamintește reprezentanților sindicali că ne aflăm în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă și, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanșeze conflicte de muncă”, se arată în comunicatul de presă amintit.

Totodată, n-a încetat să apară reacția sindicatelor, care au decis să facă mai multe precizări:

”În urma comunicatului transmis de către Ministerul Educației Naționale ca reacție la boicotarea simulărilor de către cadrele didactice ne simțim datori să facem următoarele precizări:
1. Cu liderii naționali nu s-a negociat nimic, ci doar li s-au prezentat grilele, fără a avea și termenul de comparație cu celelalte domenii din zona bugetară.
2. În urma majorării de 20% de la 01.03.2018, cel mai mare salariu din învățământul preuniversitar va fi de aproximativ 3.000 lei, mai mic decât al unei infirmiere sau al unui brancardier și aproximativ egal cu al unei femei de serviciu dintr- o primărie din zonă rurală.
3. Dacă Ministerul susține ipocrit că unele cadre didactice își fac cerere de prelungire a activității, nu înțelegem de ce nu se poate accepta ideea că unii profesori doresc să se pensioneze mai repede (cu trei ani) ținând cont de stresul existent în sistem.
4. Înțelegem îngrijorarea Ministerului legată de pregătirea elevilor pentru Evaluarea Naţională, cu care de altfel empatizăm. În același timp însă dorim să le spunem că și angajații din educație merită o viață mai bună.

Dacă luni, 05.03.2018, vor fi 1000 de unități școlare în care simularea Evaluării Naţionale va fi perturbată, există riscul ca la simularea examenului de Bacalaureat să participe angajați din câteva mii de unități școlare din toată țara.

Solicităm Domnului Liviu Dragnea, adevăratul decident din zona economică și socială să accepte în regim de urgență discuții cu reprezentanții FSLI pentru a dezamorsa o criză care poate avea consecințe mult mai grave în viitorul apropiat”, se arată în răspunsul reprezentanților Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași.

shares