Cea mai mare pictură a lui Nicolae Grigorescu va fi restaurată la Iași

Pictura „Car cu boi” a lui Nicolae Grigorescu este in plin proces de resturare la Palatul Culturii din Iasi. Doi specialisti lucreaza atent pentru a readuce pictura la viata dupa ce a stat ani de zile intr-un depozit spre conservare. Munca nu este deloc usoara pentru ca specialistii trebuie aduca lucrarea lui Grigorescu la forma sa initiala. La final, „Car cu boi” va fi pictura centrala din cadrul Galeriei de Arta a Palatului Culturii din Iasi.
Tabloul a fost pictat de Nicolae Grigorescu în 1899, în ulei, pe o pânză cu dimensiuni impresionante, de 1510 x 2810 centimetri, şi a ajuns la Palatul Culturii din Iaşi în urma unui transfer de la Muzeul de Artă din Bucureşti.
Procesul de restaurare a inceput inca din 2019 insa pierderea specialistului care se ocupa de „Car cu boi” a fost intrerupta. Recent, după o reevaluare a stadiului in care se afla pictura lui Grigorescu s-a descis intreaga procedura de lucru. Remus Ioan Popa și Loredana Popa sunt cei doi resutauratori care lucreaza ore intregi pentru ca pictura lui Grigorescu sa fie readusa la viata.
Remus Ioan Popa, Restaurator: “S-a îndepărtat pânza de dublare de pe verso pentru că avea o pânză lipită pe verso de la restaurările anterioare. Noi presupunem că a fost înainte de 1966 când a intrat în patrimoniul muzeului. De atunci nu s-a mai restaurat lucrarea. După îndepărtarea pânzei de dublare cleiului respectiv apoi s-au completat toate lacunele din suport, la găurile de fixare în șasiul acesta și l-a restaurarea anterioară când s-au demontat iar s-a montat“.
Este nevoie de multa pricepere, atentie si rabdare pentru ca aceasta lucrare cu o valoare inestimabila pentru istoria poporului roman sa fie oferita, din nou, publicului.
“Acum am ajuns la etapa de curățire. Înainte de curățire a fost dublarea suportului pentru a crea o rezistență acestui tablou. El nu putea fi expus altfel deoarece pictura este foarte grea, este realizată cu alb de plumb și ar fi existat riscul prăbușirii lucrării“, a mai spus Remus Ioan Popa.
Orice solutie aplicata a fost testata inainte pentru a nu afecta si mai mult calitatea lucrarii. Timpul si-a pus, insa, amprenta asupra culorilor.
Loredana Popa, Restaurator: “Intervenim de obicei cu soluții testate înainte. Se fac de obicei teste mici pe culorile cu care autorul a pictat tabloul, observând în prealabil dacă intervenția nu se emoționează stratul pictural“.
Cei doi restauratori sunt nevoiti sa imbine arta cu stiinta pentru ca lucrarea sa fie pastrata in conditii optime.
“Este de durată pentru că trebuie să controlezi în permanență. Dacă cumva soluția , se poate întâmpla ca pe aceeași bucată a stratului pictural să ai o suprafață înlăturată care să nu îți mai meargă cu aceeași soluție. Testezi în permanență, vezi dacă s-a emoliat murdăria aderentă”, a mai spus Loredana Popa.
La muzeul de artă din cadrul Palatului Culturii mai sunt 46 de lucrări realizate de pictorul Nicolae Grigorescu.
Andrei Apreotesei, Manager Complexul Muzeal Național Moldova din Iași: “Ea va fi și piesa centrală în expoziția permanentă galeria de artă europeană pe care o vom inaugura undeva in jurul datei de 10 mai“.
Astfel, iubitorii de arta vor putea vedea din aceasta primavara una dintre cele mai impresionante lucrari ale lui Nicolae Grigorescu la Iasi.