Cea de-a doua întâlnire a Forumului Multistakeholder Iași

Forum Multistakeholder OGP_2

Joi, 1 noiembrie 2018, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași (PMI), membrii Forumului Multistakeholder Iași (MSF) s-au întrunit în a doua ședință extinsă pentru a discuta etapele parcurse, dar și obiectivele pentru perioada următoare. MSF este grupul de lucru care va elabora Planul Local de Acțiune al Iașului pentru perioada  2018-2020, așa cum Municipiul Iași și-a asumat ca membru al Programului Local al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership).

Au fost prezenți 25 de membri ai MSF, din cei 57 înscriși (în afara reprezentanților municipalității), o parte a membrilor înscriși anunțând în prealabil că nu pot participa cu această ocazie, dar vor veni la următoarele ședințe. Pentru scurt timp, la întâlnire a fost prezent și primarul Mihai Chirica, acesta salutând membrii MSF și mulțumindu-le pentru implicarea în acest proiect.

În cadrul întâlnirii a fost reluată, pe scurt, o prezentare a rolului MSF în elaborarea Planului Local de Acțiune al Iașului pentru perioada 2018-2020, precum și deciziile luate în prima ședință a MSF și au fost convenite câteva măsuri organizatorice:

 • Membrii MSF trebuie să definitiveze componența grupurilor de lucru la care au aderat, astfel încât fiecare persoană să își concentreze atenția pe unul ori două dintre domeniile de expertiză.
 • Membrii MSF se vor mobiliza pentru a organiza întâlnirile în cadrul grupurilor de lucru. Deja, două grupuri de lucru: „Mediu-Salubritate-Calitatea Vieții” și „Promovare – Turism” au avut primele întâlniri restrânse în care au identificat o serie de probleme și au conturat câteva proiecte.
 • S-a convenit ca până pe 8 noiembrie, când este programată următoarea ședință a MSF, fiecare grup de lucru va trebui să organizeze propria întâlnire în care să fie stabilite una – două proiecte pentru a fi incluse în Planul Local de Acțiune.
 • Dacă au nevoie de un spațiu pentru aceste ședințe sau de alte facilități, membrii grupurilor de lucru pot apela la reprezentanții Primăriei pentru găsirea unei soluții.
 • La următoarea ședință a MSF, pe 8 noiembrie, fiecare grup de lucru va prezenta propriile proiecte în plen.
 • În vederea clarificării și definirii proceselor de lucru (organizarea grupurilor și a ședințelor acestora, prioritizarea proiectelor etc.), plenul MSF a decis să fie constituit un grup specializat.
 • Membrii MSF au dezbătut și problema posibilității dizolvării / reconfigurării grupurilor de lucru conturate inițial după prioritizarea măsurilor (măsura creează grupul, nu invers).
 • În vederea verificării fezabilității și sustenabilității măsurilor, membrii MSF vor discuta cu responsabilii din cadrul Primăriei. Secretariatul MSF va intermedia aceste întâlniri tehnice.
 • La următoarea ședință extinsă, membrii MSF vor încerca să identifice și instrumente pentru a obține feedback-ul comunității locale, care va fi integrat în forma finală a măsurilor din Planul de Acțiune.
 • Comunicarea publică a MSF se va realiza în continuare prin canalele proprii de comunicare ale PMI (comunicate de presă, site, pagină de Facebook, canal Youtube, Curierul de Iași – site, pagină de Facebook și print, centre de cartier) și ale celor implicați.
 • Ca mijloc de comunicare publică, dar și în interiorul MSF, va fi creată platforma ogpiasi.ro, care va conține anunțuri publice, comunicate de presă, dar și minute ale întâlnirilor, informații privind structuri de lucru, documente – suport etc. Domeniul a fost cumpărat vineri, 2 noiembrie, de către municipalitate. Membrii grupului „Digitalizare” vor crea platforma web.