Ce vrea Zelensky dar este puțin probabil să obțină de la Biden?

Volodimir Zelenski

Potrivit Politico, in culise, oficialii americani și ucraineni plănuiau vizita lui Zelensky in SUA de săptămâni întregi – chiar în momentul în care Washingtonul și Kievul au început să se confrunte cu un schimb de replici in privinta viitorul războiului. În cadrul unei convorbiri telefonice din 11 decembrie, Biden l-a invitat pe Zelensky la Washington pentru a discuta despre viitoarele operațiuni de pe câmpul de luptă și despre modalitățile prin care administrația sa ar putea continua să sprijine Ucraina în lupta împotriva Rusiei, a declarat marți un oficial de rang înalt al administrației.

În săptămânile care au precedat această convorbire, oficialii americani au purtat discuții cu omologii lor de la Kiev și din Europa cu privire la nivelul de sprijin militar pe care SUA vor continua să îl ofere Ucrainei pentru a o ajuta să lupte în timpul iernii. Kievul a făcut apel direct la administrația Biden pentru arme mai avansate – arme care, spun ei, ar putea deschide calea spre victorie. Dar SUA ezită, frustrându-i pe oficialii ucraineni într-un moment în care aceștia încearcă să avanseze pe câmpul de luptă și să continue să respingă forțele rusești. Zelensky va susține în fața Congresului că țara sa are nevoie de arme mai avansate pentru a se apăra de bombardamentele rusești.

În timp ce administrația Biden a promis că va continua să sprijine Kievul în eforturile sale de a combate forțele rusești din interiorul Ucrainei, oficialii americani s-au opus furnizării de resurse care să le permită ucrainenilor să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune asupra pozițiilor rusești din interiorul Rusiei – arme despre care ucrainenii spun că sunt esențiale pentru a le permite să recupereze teritoriile pierdute și să forțeze Rusia să fie în defensivă.

În timpul întâlnirii cu Biden și echipa sa de securitate națională, se așteaptă ca delegația ucraineană să facă o altă rundă de cereri pentru sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei, sau ATACMS, și drone Gray Eagle și Reaper, potrivit unei persoane familiare cu discuțiile.

„Pentru noi strategia este să continuăm să atacăm în continuare, pentru că nu ne putem permite să înghețăm linia întâi. Trebuie să presăm în mod constant”, a declarat Oleksandr Danylyuk, fostul consilier pentru securitate națională al Ucrainei, care a continuat să ofere consultanță în materie de planificare militară.

„Am ajuns la limita a ceea ce putem face cu armele avansate pe care SUA le-a furnizat deja. Pentru următoarea etapă, avem nevoie de arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a ne atinge obiectivele [noastre]”.

De când a început războiul, guvernul ucrainean a solicitat în mod repetat arme mai avansate. Iar SUA și alți aliați occidentali au acționat – deși lent – pentru a satisface astfel de cereri, lucrând pentru a evalua eficiența lor potențială pe câmpul de luptă și pentru a stabili dacă acestea necesită o pregătire suplimentară și transport special.

Biden intenționează să anunțe că oferă Ucrainei mai multe dintre celelalte arme pe care le-a cerut, chiar dacă rămâne ferm împotriva furnizării de resurse cu rază de acțiune mai lungă. Administrația va prezenta un nou pachet de ajutor militar de 2 miliarde de dolari, care va include pentru prima dată o baterie de apărare antiaeriană Patriot și kituri de muniție de atac direct comun – care transformă bombele neghidate ale avioanelor de luptă în muniție ghidată cu precizie, a declarat persoana familiarizată cu discuțiile. De asemenea, în pachet este inclusă artilerie și alte muniții în valoare de 850 de milioane de dolari din stocurile existente ale SUA.

Expedierea Patriotului este o decizie care i-a surprins chiar și pe oficialii ucraineni. Sistemul Patriot este un premiu mult dorit de Kiev, iar versiunea care se îndreaptă spre Ucraina este construită pentru a intercepta rachete balistice. Aceasta ar fi un plus major pentru apărarea Kievului împotriva atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii critice a capitalei.

Dar oficialii americani nu sunt gata să cedeze. Casa Albă a lui Biden a respins categoric trimiterea ATACMS. Costurile de a face acest lucru sunt ridicate, spun oficialii americani. Trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune la Kiev ar putea risca să-l provoace pe Putin să folosească arme potențial și mai letale în interiorul Ucrainei.

Această ezitare a SUA i-a îngrijorat pe oficialii ucraineni și i-a forțat pe liderii militari de rang înalt din interiorul țării să caute ajutor de la alții, inclusiv de la țări din afara alianței occidentale. Acum, ucrainenii se tem că nu vor putea avansa pe câmpul de luptă în această iarnă și vor pierde impulsul pe care l-au obținut după eliberarea Khersonului.