Ce vor politicienii ieseni de la noul presedinte al Romaniei?

Sharing is caring!

Liderii politici de pe scena politica din Iasi au iesit la vot. Reactiile dupa aflarea rezultatelor partiale ale alegerilor prezidentiale au fost diferite in toate formatiunile politice. De la resemnare in echipa PSD, pana la entuziam si incredere in tabara liberalilor. Klaus Iohannis a castigat detasat alegerile in Iasi, cu scorul de 71% pe municipiu.

Scorul obtinut de candidatul PSD, Viorica Dancila, la alegerile prezidentiale i-a dezamagit pe social democratii de la Iasi. Vizibil suparati, membrii de partid sustin ca vor munci mai mult, pentru a nu pierde si alegerile locale de anul viitor.

Maricel Popa, presedinte PSD Iasi: “Ne asteapta doua batalii, doua batalii locale si parlamentare. Sa nu uitam ca noi am fost singuri, celelalte partide au fost la un loc, au facut 60%”.

Primarul Mihai Chirica s-a pozitionat in tabara lui Iohannis la scurt timp dupa anuntul rezultatelor alegerilor. “Asteptarile sunt mari, la fel si proiectele restante”, scria edilul orasului pe retelele de socializare.

Mihai Chirica, primarul Iasiului: “Rezultatele finale au aratat de ce romanii au votat in acest fel, e o mare indatorire. De dat aceasta mandatul presedintelui Klaus Iohannis este un mandat reparatoriu. Va trebui in urmatorii 5 ani sa corecteze foarte multe defecte ale actualilor 30 de ani pe care i-am parcurs dupa Revolutia Romana. Nu va fi usor, iar dumnealui nu a castigat acum decat o mare sarcina pe care trebuie sa o duca in numele poporului roman, urmand ca prin Parlamentul Romaniei sa promoveze cu adevarat reforma in aceasta tara“.

Liberalii au mizat pe victorie si pe dau asigurari ca Iasiul va fi pus pe harta marilor investitii in infrastructura rutiera. Prioritate are autostrada Unirii, care leaga Moldova de centrul tarii.

Costel Alexe, Ministrul Mediului: “Cred ca Iasiul, Moldova, merita un presedinte care isi doreste ca o tara sa aiba autostrazi, sa aiba spitale regionale, lucrari mari in infrastructura rutiera si feroviara. In urmatorii 5 ani, decalam aceasta discrepanta intre vestul si estul tarii. Am ferma convingere ca un presedinte care ne reprezinte cu succes in Europa sau in lume, va reusi sa faca cu un Guvern liberal, tot ceea ce nu au reusit, ani la rand, sa faca cei care ne-au condus timp de 30 de ani.

Marius Bodea, deputat PNL Iasi: “Am votat cu gandul la cei din diaspora. Ei au votat cu gandul la noi, In primul rand, sa nu traim sentimentele pe care eile-au avut cand au fost nevoiti sa plece in pribegie, un trai decent, lasand in urma familii dezmembrate. Este o lectie pe care trebuie sa o intelegem toti”.

Liderul PMP Iasi, deputatul Petru Movila, isi doreste reforma in educatie, o mai buna implicare in proiectele de dezvoltare regionala si intarirea relatiilor comerciale si economice cu puterile lumii.

Petru Movila, deputat PMP Iasi: “Imi doresc ca viitorul presedinte sa faca si sa aiba dialog cu vecinii, Romania este intr-o situatie dificila, delicata la acest moment, fie ca ne gandim la fostul spatiu iugoslav, fie ca ne gandim la Moldova, ne gandim la Transnistria. Ne gandim la vecinul nostru Ucraina, dar si la Ungaria. Din acest punct de vedere, trebuie sa avem un dialog si atitudini clare si consecvente al UE sau NATO.  Presedintele sa lupte pentru Romania, pentru interesul national“.

Europarlamentarul PSD, Tudor Ciuhodaru, isi doreste politici medicale mai bune pentru romani. Iar noul presedinte al tarii sa alinieze Romania la standardele Europe pe toate planurile, in special in domeniul medico-sanitar.

Tudor Ciuhodaru, europarlamentar: “Am votat pentru ca romanii sa poata fi tratati la fel in Iasi, Alba Iulia, Bucuresti, Timisoara la fel ca la Bruxelles. Sunt convins ca impreuna putem face bine si Iasiul si intreaga Romanie“.

In judetul Iasi, Klaus Iohannis a obtinut 66.20% din voturi, iar Viorica Dancila un procent de 33.79%. Pe municipiu, Iohannis a luat un scor de 71.76%, iar social democrata 28.24 la suta din voturile valabil exprimare. In oras, PSD nu a castigat nicio sectie.

shares