Ce vor ieșenii, bugetarea participativă

foto_pietonal

Ieșenii și-au desemnat prin vot proiectele finanțabile în cadrul programului de bugetare participativă din cele depuse pe portalul iasi.tudecizi.info. Cele mai votate proiecte fac referire la inovații care monitorizează calitatea aerului în Iași, achiziționarea și amplasarea de noi defibrilatoare, spații verzi create pe acoperișurile clădirilor importante din Iași, amenajarea de piste pentru biciclete, crearea de spațiu verde aferent unei unităti de învătământ, amenajarea unui teren de street ball, a unei piste de alergare și a unei zone verzi în cartierul Dacia – Bicaz.
Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate, este de un milion de euro / an bugetar.

Clasamentul proiectelor, în funcție de numărul de voturi, este următorul:

În Iași, tu decizi pentru un aer mai curat!
Iași, tu trăiești!
Fii verde! De la gri la verde.
Ciclism în Iași
Asfaltare drum Iasi – Lunca Cetățuii
Să reinventăm curtea școlii ! Propunere de proiect în vederea amenajării spațiului verde aferent unei unități de învățământ general.
Restaurarea Piațetei la Cub
Crearea unui club al socializării și prieteniei pentru tinerii cu dizabilități, din Iași
Teren StreetBall, Pistă Alergare Și Zonă Verde În Cartierul Dacia – Bicaz
Treceri pietonale subterane
Îngroparea pubelelor de colectare a deșeurilor municipale și înverzirea acestor spații
Parcări Inteligente

Proiectele înscrise inițial au fost structurate pe domeniile: „Infrastructură stradală”, „Amenajare de spații verzi și locuri de joacă”, „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației”, „Amenajare de spaţii publice”, „Infrastructură culturală”, „Infrastructură socială”, „Infrastructură de sănătate și Digitalizare”. Printre inițiatorii proiectelor câștigătoare se numără simpli cetățeni, asociații studențești, peisagiști, urbaniști, cercetători și specialiști din domeniul fizicii atmosferei, meteorologiei, monitorizării calității aerului, asociații de tineret.