Ce ţeapă ne-a mai pregătit Guvernul…

olguta

Sub pretextul unui mare bine pe care il face populatiei, Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu anunta pe Facebook ca, salariul minim pe economie ar putea creste de la 1 noiembrie, cu doua luni mai devreme decat preconizase actuala coalitie de guvernare. Prin aceasta masura, Executivul incearca sa stranga bani mai multi la buget si sa evite un deficit de peste 3 la suta, pe finalul anului.

Cresterea artificiala a salariului minim, fara nici macar o acoperire din punctul de vedere al productivitatii va fi suportata de cei din mediul privat, in special, acolo unde lucreaza majoritatea angajatilor cu salariu minim pe economie. Practic, Lia Olguta Vasilescu propune cresterea salariului minim brut la nivelul de 2080 lei/luna si salarii de 2350 lei/luna pentru cei cu studii superioare cat si pentru cei cu minim 15 ani vechime in munca.

„Exista riscul lucrului la negru. Toate aceste masuri care nu au o analiza economica in spate cum a fost si acea masura a platii contributiilor pentru salariile part time la nivelul salariului minim, de fapt, incurajeaza economia gri, sau munca la negru. Cresterea continua a salariului minim fara analiza risca pierderea a zeci de mii de locuri de munca in anumite domenii, legate de cele in care componenta salariala in componenta pretului produselor sau serviciilor este ridicata”, a explicat Florin Jianu, presedintele Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania, pentru ziare.com

Cei mai afectati de aceasta decizie vor fi patronii din industria hoteliera, constructii si comert unde peste 2 milioane de angajati sunt platiti cu salariul minim. Firmele vor cheltui mai multi bani, vor reduce investitiile si inevitabil vor da si oameni afara. Se preconizeaza deja ca firmele mici vor da faliment iar inflatia va creste.

Guvernul a ramas fara bani iar conform algoritmului, cresterea salariului minim cu 150 lei inseamna 81 lei net in plus la angajat si 69 lei catre stat, contributii si impozit pe venit. Un calcul simplu aduce peste 500 milioane de lei in plus la bugetul de stat doar la acest sfarsit de an.