Ce se întâmplă după COVID-19?

Medicii psihiatri atrag atentia ca infectarea cu coronavirus poate sa produca probleme de ordin psihic. In cele 14 zile petrecute intre patru pereti, fara socializare si interactiune cu societatea, la nivelul psihicului se instaleaza frustrarile. Teama de boala, frica de recontaminare, fobii legate de igiena si dezinfectarea lucrurilor din jurul nostru sunt doar cateva probleme cu care se confrunta pacientii vindecati de Covid.

Testul pozitiv COVID-19 si izolarea le insufla starea de frica pacientiilor infectati cu acest virus.

Andreea Luca –  fost pacient Covid:

In spital a fost o perioada unica pentru mine, mai ales ca nu am fost nici spitalizata pana atunci in viata mea. Tot contextul din acea perioada era diferit. Presiunea pe umerii pacientilor era foarte mare, mai ales din cauza simptomelor.

Pacientii sunt afectati atat din punct de vedere fizic cat si psihic.

Andreea Luca-fost pacient COVID-19

Am fost afectata psihic. Practic in doua zile dupa ce m-am internat in spital toata viata mea se schimbase. Nu simteam ca mai este ca inainte, nu stiu de ce. Practic, eu am decazut psihic, fara sa ma astept, fara sa calculez.

Sunt si pacienti care nu necesita internare, care raman in propia locuinta separati de ceilalti membii ai familiei. Specialistii de la Instututul de Psihiatrie Socola se asteapta sa primeasca raspunsuri diferite, care scot la iveala drame interioare, dar si fobii, alimentate in ultimele 8 luni de zile.

Petronela Nechita- medic primar psihiatru

La cabinet am avut pacienti care au trecut prin perioada de carantina, de aceasta forma extrema de izolare. Care au dezvoltat diverse forme de tulburari psihice. In special anxietate, tulburari de somn, depresie.

Izolarea sau carantinarea pot sa duca la aparitia tulburarilor psihice, chiar si la persoanele cu un psihic sanatos

Petronela Nechita-medic primar psihiatru

Spuneau ca in perioada de carantina le ea frica sa  nu isi infecteze familia. De obicei, persoana infecata ramanea in familie cu ceilalti membri. Povesteau ca frica de a nu-si infecta si ceilalti membri din familie era destul de intensa, crestea in intensitate in aceatsa perioada de izolare.

Oamenii care aveau deja un diagnostic de boala mintala prezinta un risc mai mare cu 65% sa fie diagnosticati cu Covid-9. Tulburarea se trateaza, in general, cu medicamente. Insa cea mai buna terapie, si la indemana oricui, este sa invatam sa respiram corect.