Ce se întâmplă cu șoferii care refuză testarea alcoolscopică?

Șoferii care refuză testarea de către polițiști cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permisul de conducere până la primirea rezultatelor mostrelor biologice, prevede o ordonanță aprobată recent de Guvernul României. Pana acum au fost nenumarate discutii legate de faptul ca drugtesterele dau erori, iar soferii nu erau de acord cu retragerea permisului auto pana cand primeau rezultatul de la laborator. Astfel, s-a luat decizia ca soferii să-și recapete mai repede dreptul de a conduce.

Regulile testării șoferilor la alcool sau droguri au fost modificate acum câteva zile, prin OUG 84/2024, iar șoferii care refuză acum testarea rapidă, efectuată de polițiști, rămân fără permis, chiar dacă sunt de acord să meargă la spital pentru recoltarea de sânge, lucru care nu se întâmpla înainte de apariția ordonanței.

Sincron Mihai Soric, Sef Serviciu Rutier Iasi

„Sunt probleme de echilibru, privire incetosata, pupile dilatate sau alte semne care arata ca au consumat substante interzise”.

Si politistii din Iasi efectueaza razii in aceste zile, folosind aparatura din dotare.

Mihai Soric, Sef Serviciu Rutier Iasi:

Drugtestul este de ultima generatie si este in dotarea Politie Romane recent. El este compus din dispozitivul care arata prezenta alcoolului in aerul expirat, imprimanta si tastatura. sunt omologate si verificate metrologic. Odata testat cu aparatul alcooltest, in cazul testului pozitiv urmeaza anumiti pasi contraventionali sau penali. Daca rezultatul este pana in 0,40 g in aerul expirat pe numele lui se intocmeste dosar penal si sanctiune contraventionala si se dispune suspendarea permisului de conducere”.

Modificarea legii vine in sprijinul conducatorilor auto.

Mihai Soric, Sef Serviciu Rutier Iasi

„Aceasta ipoteza este reglementata de noile dispozitii legale care prevad retragerea premisului auto pentru o perioada de 72 de ore, timp in care, in functie de rezultatele biologice se va lua masura contraventionala sau penala impotriva subiectului”.

Astfel, conform noii legi, șoferii vor sta fără permis cel mult trei zile. Dacă, ulterior, vine rezultatul analizelor de sânge și este pozitiv, șoferului i se ia dreptul de a conduce și i se întocmește dosar penal. În schimb, dacă rezultatul este negativ, șoferul își păstrează dreptul de a conduce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *