Ce recompensă ar trebui să primească de la stat  jandarmul din Botoșani pentru descoperirea unui topor de 4500 de ani

Vânătorii de comori nu sunt doar personaje din filme, ci și oameni reali, pasionați de istorie și aventură. În România, numărul căutătorilor de artefacte este în creștere, mai ales că descoperirile le pot aduce sume impresionante.

Bucuria a fost una foarte mare

În imagini este doar una din sutele de descoperiri făcute de Ştefan Iossi, un vânător de comori din Timiş. Şi-a descoperit pasiunea pentru metalele îngropate în pământ în urmă cu şapte ani şi a transformat-o în meserie de zi cu zi.

 Recent, un jandarm din Botoșani a găsit un topor mai vechi decât piramidele din Egipt. Teoretic, statul ar trebui să-i recompenseze pe cei care aduc la lumină astfel de comori, dar în realitate, lucrurile nu stau întotdeauna așa. 

Zilele trecute, un jandarm din Botoşani a găsit un topor mai vechi decât piramidele. “Din ce m-am informat eu, ar fi cam din perioada Cucuteni, epoca neolitică, având aproximativ 4500 de ani înaintea erei noastre. Artefactul se afla la o adâncime de aproximativ 40-50 de centimetri, să spun aşa, iar bucuria a fost una foarte mare. Că nu am mai avut aşa descoperiri până acum. Toporul a fost predat următoarea zi la Direcţia Judeţeană de Cultură Botoşani, conform legii”Romică Păduraru, jandarm.

Legea spune ca pentru fiecare detector de metale este nevoie de autorizație iar orice descoperire arheologică trebuie anunțată în termen de 72 de ore și predată statului, iar în schimb, descoperitorii pot primi o recompensă de până la 45% din valoarea obiectului, potrivit observatornews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *