CE propune noi standarde Euro 7 pentru reducerea emisiilor poluante ale vehiculelor și îmbunătățirea calității aerului

poluaree-810x463

Comisia Europeană a prezentat, ieri, o propunere privind introducerea de noi standarde Euro 7 de reducere a poluării atmosferice provenite de la autovehiculele noi vândute în UE, cu scopul de a îndeplini proiectul de poluare zero a Acordului verde european și menținând în același timp vehiculele la prețuri accesibile pentru consumatori și promovând competitivitatea Europei.

Transportul rutier este cea mai mare sursă de poluare a aerului în orașe. Standardele Euro 7 și standardele privind emisiile de CO2 pentru vehicule lucrează împreună pentru a asigura calitatea aerului pentru cetățeni, în special datorită creșterii numărului de vehicule electrice, care generează, de asemenea, anumite beneficii pentru calitatea aerului. Cele două seturi de norme oferă lanțului de aprovizionare cu autovehicule o direcție clară pentru reducerea emisiilor poluante, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Noile standarde de emisii Euro 7 vor garanta că autoturismele, camionetele, camioanele și autobuzele sunt mult mai puțin poluante, în condiții reale de conducere care reflectă mai bine situația din orașele în care problemele de poluare a aerului sunt cele mai mari, și pentru o perioadă mult mai lungă decât în conformitate cu normele actuale. Propunerea abordează emisiile provenite de la țevile de eșapament, precum și de la frâne și anvelope. Ea contribuie, de asemenea, la atingerea noilor standarde mai stricte de calitate a aerului propuse de Comisie la 26 octombrie 2022.

În timp ce normele privind emisiile de CO2 vor impulsiona implementarea vehiculelor cu emisii zero, este important să ne asigurăm că toate vehiculele de pe drumurile noastre sunt mult mai puțin poluante. În 2035, toate autoturismele și camionetele vândute în UE vor avea emisii zero de CO2. Cu toate acestea, se preconizează că, în 2050, peste 20 % din autoturismele și camionetele și mai mult de jumătate din vehiculele mai grele de pe străzi vor continua să emită poluanți pe țeava de eșapament. De asemenea, vehiculele electrice cu baterii continuă să genereze poluare din cauza frânelor și a microplasticelor din pneuri.

Normele Euro 7 vor reduce toate aceste emisii și vor menține vehiculele la prețuri accesibile pentru consumatori.