Ce presupune acordul mineralelor dintre Ucraina si SUA?

În timp ce Kievul și Washingtonul sărbătoresc că au convenit să dezvolte împreună resursele naturale ale Ucrainei, după săptămâni de negocieri tensionate, înțelegerea mai are un drum lung de parcurs înainte ca banii să înceapă să curgă.

Oficialii, experții și cei apropiați ai acordului spun că versiunea actuală a acordului este o îmbunătățire față de proiectele anterioare. Dar ei avertizează că acesta este doar primul pas către mai multe negocieri, mai degrabă decât un acord concret. Și fără semnături încă pe hârtie, lucrurile s-ar putea schimba în zilele următoare.

„Este cu siguranță mult mai bine în comparație cu ceea ce am văzut înainte. Nu văd nicio capcană, dar trebuie să ajungem la o concluzie finală”, a declarat Oleksandr Merezhko, deputat, pentru Kyiv Independent.

După săptămâni de declaratii contrare, Kievul și Washingtonul au căzut de acord asupra unui acord pe 25 februarie. Un proiect final al acordului a renunțat la obiecțiile majore ale Ucrainei, inclusiv o cerere ca Kievul să umple un fond de reconstrucție de 500 de miliarde de dolari și o clauză de investiții 2:1 pentru Kiev pentru a dubla ajutorul acordat de SUA.

Acordul ar crea un fond de reconstrucție care va fi administrat în comun de Kiev și Washington. Întreprinderile de stat ucrainene implicate în zăcăminte minerale, petrol, gaze și hidrocarburi, precum și infrastructură precum terminalele și porturile de gaze naturale lichefiate, ar contribui cu 50% din veniturile lor viitoare la fond.

Contribuțiile vor fi apoi investite în Ucraina cel puțin anual, cu scopul de a încuraja investițiile străine în resursele naturale ale țării. Doar publicitatea din jurul fondului va aduce Ucraina în atenția investitorilor obișnuiți din SUA, a declarat Serhii Fursa, director general adjunct la firma de investiții Dragon Capital.

Actualul proiect al acordului seamana mai mult cu un memorandum de înțelegere decât un tratat internațional, a spus Merezhko, ceea ce înseamnă că nu este nici obligatoriu din punct de vedere politic și nici nu necesită ratificarea de către parlamentul Ucrainei. Un al doilea „acord de fond” menționat în proiectul de acord care urmează să fie negociat în continuare va necesita aprobarea parlamentară.

În acest moment, acordul este „în principal simbolic” pentru a arăta că Kievul și Washingtonul rămân angajate în „realizarea obiectivelor comune”, a declarat Edward Chow, un asociat senior nerezident la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Dar fără cele mai de bază elemente și claritate cu privire la modul în care va funcționa fondul, există riscul ca „să creeze așteptări care ar putea fi năruite”, a adăugat el.

Președintele Volodimor Zelenski și președintele SUA Donald Trump ar putea semna acordul la Washington pe 28 februarie.

Deși acordul nu conține garanțiile de securitate pe care le spera Kievul, însăși prezența activelor americane în Ucraina este văzută ca o modalitate de a încuraja potențial SUA să investească în apărarea Ucrainei.

„Americanii tind să apere mai mult acele țări în care au investiții, unde au interese economice”, a spus Merezhko. „Cu cât avem mai multe companii americane și europene în Ucraina, cu atât mai bine pentru economia și securitatea noastră.”

Implicarea americanilor în întreprinderile de stat, dintre care există peste 3.000 în Ucraina, ar putea duce la o mai bună guvernare, a spus Andy Hunder, șeful Camerei de Comerț Americane din Ucraina.

„Dacă aveți managementul potrivit, puteți vedea multe dintre aceste întreprinderi de stat dând rezultate bune”, a spus el pentru Kyiv Independent.

Actualul acord spune că veniturile nu vor proveni de la întreprinderile de stat care „fac deja parte din veniturile bugetului general”, adică marii contribuabili precum gigantul de petrol și gaze Naftogaz sunt excluși.

Acordul menționează, de asemenea, că SUA și Ucraina doresc să se asigure că țările adversare „nu beneficiază de procesul de reconstrucție” după un acord de pace. Întrucât Casa Albă nu dorește ca Ucraina să cadă pe orbita rivalului său economic, Beijing, Merezhko crede că clauza ar putea fi un „indiciu la adresa Chinei”.

SUA încearcă să desprindă Rusia de sub strânsoarea Chinei, secretarul de stat Marco Rubio afirmând că Moscova nu poate deveni „partenerul junior” al Beijingului, într-un interviu acordat publicației Breitbart.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *