Ce nereguli a găsit CJAS la medicii de familie: servicii medicale acordate după decesul asiguratului

casa-asigurari-sanatate-Iasi

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi a realizat anul trecut 564 de actiuni de control la aproape 1.900 de furnizori de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare. 
În total, CJAS a imputat peste 2,4 milioane de lei furnizorilor de servicii medicale în urma acestor actiuni de control, dupa neregulile descoperite. Printre cele mai multe controale – 163 – au fost realizate la nivelul medicilor de familie care activeaza pe raza judetului Iasi si care au contract cu CJAS Iasi.

Echipele de control au descoperit multiple nereguli în urma acestor controale, de la prescrierea de retete cu încalcarea prevederilor legale, pâna la abateri mai complexe, precum raportarea de servicii medicale care au fost acordate dupa data decesului asiguratului.

Abateri în timpul pandemiei

În mod concret, la controalele efectuate la medicii de familie, cei de la CJAS au descoperit, printre altele, faptul ca unii dintre acestia au eliberat bilete de trimitere catre specialitati clinice fara a fi consemnate în fise consultatiile care sa justifice de ce a fost nevoie de vizita la un medic specialist.

A mai fost sesizat faptul ca unele prescriptii medicale sau bilete de trimitere au fost emise pe baza unor consultatii din care nu rezulta necesitatea acelor tratamente sau verificari suplimentare: practic, nu erau consemnate simptomele pacientilor.

Unii medicii de familie au emis certificate de concediu medical în mod ilegal, nu au respectat programul de lucru afisat la cabinet, au prescris medicamente fara sa respecte restrictiile din prospectul medicamentului.

Doua dintre abaterile întâlnite la mai multi medici de familie vizeaza perioada de activitate din timpul pandemiei COVID-19: acestia au solicitat plata pentru stimulentul de risc pentru persoane care nu se încadrau în categoria personalului medical, medico-sanitar si auxiliar sanitar sau pentru persoane care nu au activat în timpul starii de urgenta.

Cei de la CJAS spun ca au fost persoane care au încasat acest spor desi aveau contractul de munca încetat sau se aflau în concediu medical. Alti medici de familie au solicitat sporul de risc pentru ambele perioade ale starii de urgenta în care acesta s-a acordat, dar din evidentele cabinetului nu reiese ca a avut în evidenti pacienti confirmati cu SARS-CoV-2 sau macar suspecti de infectia cu acest virus.