Ce isi propune Primaria Iasi in 2024

Proiectul de buget al Municipiului Iasi a fost aprobat. Acesta are valoarea de 2.613.225.170 lei (circa 529 milioane euro). Din suma totală bugetul local reprezintă 1.759.151.710 lei (circa 356 milioane euro), iar bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii se ridică la suma de 571.152.460 lei (circa 115 milioane euro).

Bugetul local cuprinde o secțiune de funcționare de 1.012.787.130 lei, în timp ce pentru dezvoltare sunt alocați 746.364.580 lei. Aici se adaugă o sumă de 123.419.870 lei reprezentând bugetul creditelor externe, reprezentând împrumutul contractat de la BERD pentru construirea noului Depou Dacia și modernizarea Cinematografului Dacia (care se adaugă, practic, secțiunii de dezvoltare), și bugetul creditelor interne de 159.501.130 lei.

În privința investițiilor din bugetul local, cele în continuare sunt estimate la 145.146.680 lei, iar cele noi la 35.830.320 lei.

Ce isi propune Primaria Iasi in 2024

O prioritate a municipalității în acest an va fi finalizarea proiectelor câștigate în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 și care vor fi încheiate cu finanțare prin Programul Regional Nord-Est 2021 – 2027:

• Modernizarea campusului școlar tehnic al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”

• Reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu Program Prelungit nr.13

• Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași VeloCity

• Oaza de verdeață din cartierul nostru

• Zona de agrement C. A. Rosetti

• Eficientizarea energetică a Spitalului Clinic de Recuperare

• Centrul Municipial Socio-Educațional Cicoarei

CITESTE SI: Bugetul de investitii al Municipiului Iasi din acest an este de 3 ori mai mic decat al Municipiului Cluj Napoca

Prin Programul Regional Nord-Est 2021 – 2027, 132,8 milioane de euro sunt dedicate Municipiul Iași, sumă din care vor fi făcute investiții pentru infrastructură, educație, locuințe, sănătate, digitalizare și servicii sociale.

Prin PNRR, valoarea totală a proiectelor depuse de Primăria Municipiului Iași, la care se adaugă ale Spitalului „Dr. C. I. Parhon”, pe diverse componente ale PNRR și aflate în diverse stadii, este de 889.654.754,88 lei – 180,1 milioane euro!

O mare parte a acestor proiecte sunt în faza de organizare a licitațiilor de achiziții de dotări sau de lucrări, astfel încât se vor regăsi în bugetul local pentru acest an.

Prin fondurile obținute prin PNRR se vor face noi investiții în:

• modernizarea transportului public (18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri în valoare de 211 milioane de lei și, respectiv, 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, 25 de stații de încărcare rapidă și opt stații de încărcare lentă în valoare de 71 de milioane de lei)

• proiecte de reabilitare termică și eficientizare energetică la unități de învățământ preuniversitar (14 unități școlare cu 21 de corpuri de clădire, extinderea altor două unități de învățământ)

• proiecte de reabilitare termică sau consolidare la blocuri de locuințe (cinci blocuri, două clădiri și două cămine sociale)

• construirea de locuințe pentru tineri (10 tronsoane cu 188 de unități locative)

• dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a 63 de unități de învățământ preuniversitar

• modernizarea Spitalului „Dr. C. Parhon”

• continuarea programului de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor.

Din fonduri proprii, Primăria Municipiului Iași susține programul de modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale, precum și de reparații ale străzilor și trotuarelor. În acest program sunt incluse, în diverse stadii (contracte de lucrări în derulare, proiectate, în curs sau propuse pentru proiectare) aproape 150 de străzi din toate zonele orașului.

În prezent Primăria Municipiului Iași are încheiate contracte de lucrări, care sunt în derulare, pentru 40 de străzi în valoare totală de circa 94,5 de milioane de lei. Una dintre cele mai importante, dar și complicate investiții vizează modernizarea șoselei Bucium. La acestea se adaugă modernizarea pasajului Socola, cu o valoare de circa 42 de milioane de lei. Astfel, municipalitatea are contracte în derulare în valoare de aproape 136,5 de milioane de lei.

În curând Primăria va lansa și licitația pentru modernizarea bulevardului Poitiers pentru o sumă estimată la 45 de milioane de lei.

Proiectele pe care municipalitatea intentioneaza sa le deruleze din acest an vizează construirea de pasaje subterane pe strada Anastasie Panu (în dreptul Palatului), în Agronomie, în zona Cotnari, în zona Manta Roșie, precum și în Podu Roș.

„Modernizarea pasajului Socola și a șoselei Bucium vor necesita crearea unor rute alternative: realizarea unei treceri peste calea ferată între bulevardul Socola și strada Trei Fântâni și amenajarea unui drum provizoriu. Nu în cele din urmă, facem demersuri pentru realizarea unui drum alternativ spre Aeroport. Totodată, avem un contract în derulare pentru modernizarea trotuarelor și aleilor pietonale pe o suprafață totală de 100.000 de metri pătrați. Programul de modernizare se desfășoară în perioada 2022 – 2024 și are o valoare de 27,6 milioane de lei”, a transmis Primaria Iasi.

La acestea se adaugă câteva zeci de străzi aflate în programul de reparații curente susținut de Citadin SA.

Tot anul acesta, Primaria vrea modernizarea transportului public prin achiziția de noi tramvaie și autobuze electrice, începerea construirii noului depou din Dacia, proiectul de extindere a liniilor de tramvai spre Complexul Era, Tomești și Holboca și unul de utilizare a liniilor de tren din interiorul orașului (trenul metropolitan).

În domeniul educației, se doreste finalizarea lucrărilor la noile săli de sport la Colegiul „Garabet Ibrăileanu” și Școlile Gimnaziale „Titu Maiorescu”, „Nicolae Iorga”, „Alexandru Vlahuță” și „George Coșbuc”.

„Am modernizat 17 terenuri de sport ale unităților școlare în perioada 2020 – 2021, iar în acest an finalizăm încă un pachet de 21 de terenuri. În premieră națională, construim bazine de înot la trei grădinițe. Totodată, realizăm o școală modulară și începem consolidarea Colegiului Pedagogic și avem în vederea extinderea Școlilor Gimnaziale „Nicolae Iorga” și „Veronica Micle” și a Seminarului Teologic. Un proiect care trebuie demarat vizează construire de creșe noi în Galata și Tudor Vladimirescu. De asemenea, vom înființa grupe de creșă în Bucium și Dacia”, a mentionat Primaria.

„Vom finaliza consolidarea și reabilitarea Casei Berthelot, continuăm lucrările de modernizare a Parcului Teatrului Național și începem reabilitarea Pieței Unirii, a Monumentului Independenței, a statuii lui Ștefan cel Mare și a altor monumente. De asemenea, începem lucrările de reabilitare a Muzeului Copiilor (Casa Buicliu), modernizarea Cinematografului Dacia și reconstruirea Cinematografului Tineretului. Printr-un parteneriat cu Consiliul Județean, vor începe lucrările de reabilitare a Filarmonicii și construirea unui nou sediu pentru Operă în Copou. Avem nevoie de un cimitir nou și studiem eventualele amplasamente (C. A. Rosetti, Aroneanu, capăt CUG, Cicoarei). Vrem să începem o campanie de plantări de arbori pe albia râului Bahlui și lucrări de regularizare a râului Nicolina și pârâului Cacaina. Totodată, vrem să începem modernizarea plajei Nicolina și a realizării unui centru spa. Nu în cele din urmă, vom relua programul de modernizare a spațiilor de joacă și am prevăzut în buget proiectarea a aproape 120 de astfel de spații”, au mai precizat autoritatile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *