Ce investitii majore va face Iasul din bugetul pe anul 2024?

Bugetul orasului a crescut anul acesta cu un procent de 18%, bani din care sunt acoperite cheltuielile de functionare si proiectele de investitii. O parte dintre ele sunt deja in faza de implementare, cum sunt cele legate de infrastructura rutiera sau de scoli. Anul acesta, peste 2000 de propuneri au venit si din partea iesenilor care vor ca autoritatile sa fie mai aspre cand vine vorba despre respectarea legii.

Din suma totală, bugetul local reprezintă 334 milioane euro, iar bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii se ridică la suma de 113 milioane euro. Lucrari la strazi, scoli, gradinite si reabilitarea monumentelor istorice sunt principalele investitii care se vor face anul acesta in Iasi.

Mihai Chirica, Primar Municipiul Iasi:

„Este un buget bazat pe dezvoltare pentru ca are o cifra substantiala pe proiectele propuse pentru dezvoltare de peste 180 de milioane de euro. Asigura si finantarea pentru toate serviciile publice pe care le gestionam la nivelul nostru inclusiv cu piatra de moara care este termoficarea si pe care trebuie sa o ducem mai departe pana cand o sa o concesionam.”

Anul acesta vor fi implementate proiecte de dezvoltare a infrastructurii scolare cu terenuri si sali de sport.

Mihai Chirica – Primar Municipiul Iasi:

„Pe partea de scoli suntem orasul cu cel mai mare pachet de lucrari in scoli in toata infrastructura scolara pornind de la gradinita si pana la nivel de liceu si colegiu. Nu am uitat de bazinele de inot pentru scolari sunt trei in lucru si le vom duce la bun sfarsit in acest an si se va termina la Scoala „Elena Cuza”.”

In bugetul din acest an sunt cateva propuneri reluate din anii trecuti, pasaje si pasarele in diverse zone ale orasului.

Mihai Chirica – Primar Municipiul Iasi:

„ La trafic o sa prezentam iesenilor cateva propuneri din analiza anului trecut cu un infiintarea unui pasaj subteran la Cotnari, pe legatura Socola – Tutora pe subteran. Pasajul din zona Agronomiei tot in subteran, urmand sa reabordam Podu Ros. Eu as ramane la suprateran de-a lungul albiei Bahluiului si sa vedem ce facem si zona Anastasie Panu cu pasajul din fata Palatului Culturii”.

Statuia Independentei, reabilitarea Filarmonicii Iasi, a spatiului din fata Teatrului National „Vasile Alecsandri” si finalizarea Casei Memoriale „General Berthlot” sunt doar cateva din proiectele de cultura care vor fi finantate anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *