Ce este „medicane”, fenomenul meteorologic rar care a provocat tragedia din Libia: „Schimbările climatice îi cresc intensitatea”

Inundaţiile fulgerătoare care au ucis mii de persoane în Libia în această săptămână s-au produs în urma unui „medicane”, un fenomen meteorologic rar, dar distructiv, despre care oamenii de ştiinţă cred că se va intensifica într-o lume în încălzire, relatează AFP.

Puţin cunoscut publicului larg, dar utilizat în mod regulat de oamenii de ştiinţă şi de meteorologi, acest termen derivă din cuvintele „mediteranean” şi „hurricane” („uragan”, în limba engleză).

Aceste fenomene „medicane” sunt similare uraganelor şi taifunurilor, însă se pot forma deasupra apelor mai reci, scrie Agerpres. În imaginile surprinse din satelit, ele pot arăta ca o masă turbionară de nori de furtună ce înconjoară centrul, aşa-numitul ochi.

Însă, aceste furtuni mediteraneene sunt în general mai mici şi mai puţin intense comparativ cu omoloagele lor tropicale şi au mai puţin spaţiu pentru a se dezvolta

Puterea lor maximă este în general echivalentă cu cea a unui uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, cu o intensitate de 119 până la 153 km/h.

Pe lângă vânturile violente care le însoţesc, aceste „medicane” aduc ploi abundente. Furtuna Daniel a deversat până la 170 de milimetri de precipitaţii sub formă de ploaie în mai puţin de două zile în regiunea Cirenaica, în nordul Libiei, unde ploile sunt foarte rare în acest sezon.

Fenomenele „medicane” tind să se formeze toamna când marea este caldă, de obicei în vestul Mediteranei şi în regiunea situată între Marea Ionică şi coastele Africii de Nord, a explicat Suzanne Gray, profesoară la Departamentul de Meteorologie al Universităţii din Reading, Marea Britanie.

Sursa digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *