Ce credit ipotecar poți lua la un venit de 4.000 de lei/luna. Analist: „Pentru a cumpăra un apartament pe care l-ai văzut anul trecut ar trebui să ai un salariu cu 65% mai mare”

In this photo illustration there are three Mastercard Credit

Inflația, majorările prețurilor din energie sau războiul din Ucraina au influențat și piața imobiliară din România. Investitorii sunt mai prudenți, băncile mai restrictive în privința creditelor. 

Astfel, dacă în luna ianuarie a anului trecut, cu un salariu de 4.000 lei puteai obține un credit „Noua Casă” de 420.000 lei. Acum, cu același venit, banca te poate credita cu cel mult 253.000 lei.

„Pentru a lua un apartament pe care l-ai văzut anul trecut ar trebui să ai un salariu cu 65% mai mare, să te încadrezi la același credit”, spune Irina Chiţu, analist bancar, citată de Observator.

Pentru a reuși să își vândă apartamentele sau casele, investitorii imobiliari s-au reorientat spre zone în care terenul este mai ieftin, așa că noile ansambluri rezidențiale sunt ridicate în zona rurală și nu în marile orașe.

De exemplu, în Jucu, localitate situată la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, un fost teren agricol s-a transformat într-un nou cartier de locuințe. În medie, prețul unei case cu patru dormitoare curte și grădina este de 125.000 €, cam cât costă un apartament cu două camere în oraș, notează sursa citată.

Case construite în mediul rural pentru a fi mai ieftine

Cele mai recente date indică faptul că 7 din 10 case au fost construite în zone rurale, în 2021, adică în afara oraşelor cu teren scump.

„Îi interesează distanța față de oraș și timpul în care îl parcurg. Locurile de muncă sunt în oraș și îi interesează să ajungă în timp util, să nu piardă timp în trafic”, spune Sorin Sucalu, agent imobiliar.

Tendința se poate observa în toate marile orașe din România. Oamenii din Iași, Cluj sau Constanța aleg tot mai mult să locuiască în comunele din apropiere decât să își cumpere imobile în centrul municipiului.