Ce artificii şi petarde sunt legale în 2023-2024. Pedepsele pentru cei care le folosesc ilegal

Unul dintre momentele pe care românii pun mare preţ în perioada sărbătorilor de iarnă este utilizarea de petarde şi artificii, chiar dacă autorităţile au făcut tot posibilul pentru a scoate aceste elemente în afara legii.

Românii continuă să pună mare preţ pe utilizarea de petarde şi artificii în perioada sărbătorilor de iarnă deşi, măcar teoretic, utilizarea acestora ar fi permisă doar în perioada 31 decembrie – 1 ianuarie.

Aproape în fiecare zi auzim ştiri care ne spun că au fost confiscate tone de petarde şi artificii. Însă, se estimează că, pentru fiecare cantitate de artificii şi petarde confiscată de autorităţi, o cantitate similară ajunge să se vândă pe piaţa neagră.

Problema în a utiliza petarde şi artificii de sărbători nu este doar în legătură cu perioada în care acestea pot fi utilizate. Cea mai mare problemă este că există pe piaţa neagră artificii şi petarde neautorizate, de contrabandă, şi care, prin utilizarea lor, pot provoca adevărate tragedii.

Specialiştii susţin că, în perioada sărbătorilor de iarnă, ideal ar fi ca amatorii de senzaţii tari să utilizeze totuşi doar materiale pirotehnice încadrate în categoria F1. Materialele din celelalte categorii, F2, F3, F4, P2 şi T2 sunt, în principiu, ilegale şi pot fi manevrate doar de persoane autorizate.

Petardele fac parte din categoria „emiţătoarelor de zgomot” şi, în mod legal, ar putea fi utilizate doar pentru îndepărtarea unui pericol cauzat de prezenţa unui animal sălbatic precum urs, lup şi aşa mai departe.

Pentru „distracţie”, petardele pot fi utilizate doar de către persoane juridice autorizate, numai în interes propriu şi numai în locuri autorizate. Persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, importul, comercializarea sau folosirea articolelor pirotehnice din categoriile menţionate mai sus.

Autorităţile au căutat în permanenţă soluţii pentru combaterea utilizării de petarde şi alte astfel de obiecte. Amenzile s-au înăsprit în mod constant astfel că în zilele noastre cine aruncă o petardă riscă să „piardă” cel puţin între 200 şi 1.000 de lei.

Spunem cel puţin pentru că în funcţie de circumstanţe se poate ajunge chiar până la amenzi de 15.000 de lei, mai ales dacă la mijloc vorbim şi de posibilitatea ca persoana respectivă să şi facă trafic cu asemenea obiecte.

Tocmai pentru că autorităţile au dorit să combată utilizarea de materiale pirotehnice de sărbători, există anumite circumstanţe în care se poate ajunge până într-acolo încât cei care deţin, produc, folosesc sau comercializează astfel de articole pirotehnice să petreacă chiar şi până la cinci ani în închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *