Ce a primit Ucraina după summit-ul NATO de la Washington

Ucraina a primit multe la summitul NATO, dar nu ceea ce și-a dorit. Timp de luni de zile înainte de summit, Kievul și susținătorii săi cei mai vocali au insistat ca ucrainenii să primească o invitație oficială de a se alătura alianței.

Washingtonul și Berlinul s-au opus încă de la început, așa că o mare parte din summit a fost de a colecta premii de consolare și de a umple golurile cu ajutorul militar.

Administrația Biden a insistat, de asemenea, pentru ceea ce a numit o „punte” către aderarea Ucrainei la NATO, care ar include intensificarea programelor comune de antrenament, crearea unei noi structuri de comandă a alianței pentru a coordona ajutorul militar care circulă către Ucraina și trimiterea unui nou reprezentant permanent la Kiev.

Mai mulți oficiali ai alianței din Europa de Est sunt dezamăgiți de faptul că NATO nu a putut face mai mult, inclusiv să emită o invitație oficială.

Danemarca și Țările de Jos vor trimite avioane de vânătoare F-16. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că primele avioane vor sosi în Ucraina până la sfârșitul verii. Administrația americană a declarat că Ucraina va putea folosi rachete aer-aer pentru a lovi Rusia.

Ucraina va primi, de asemenea, o escadrilă de MiG-29 din Polonia. Oficialii NATO spun că acest lucru ar putea ajuta dacă Kievul încearcă la un moment dat să lanseze o altă contraofensivă, deoarece avioanele au fost cele care au lipsit ultima dată.

Aliații NATO s-au angajat să ofere Ucrainei 40 de miliarde de euro în ajutor militar în anul următor. Premierul britanic Keir Starmer a promis 3 miliarde de lire sterline și a confirmat că Ucraina ar putea folosi rachete Storm Shadow pentru a lovi teritoriul Rusiei.

De asemenea, țările NATO intenționează să transfere în Ucraina baterii de apărare aeriană. Există o baterie Patriot din Spania și componente pentru aceasta din Suedia. Statele Unite, Germania și România vor trimite sisteme Patriot în Ucraina, în timp ce Țările de Jos și alte țări vor furniza componente pentru o altă baterie.

În plus, Ucraina va primi un amestec de diverse sisteme de apărare aeriană. Norvegia și Germania donează o baterie de apărare aeriană IRIS-T, iar Norvegia oferă Ucrainei aproximativ 93 de milioane de dolari pentru nevoile de apărare aeriană. Italia transferă sistemul de apărare antiaeriană SAMP-T. De asemenea, țările NATO promit să transfere NASAMS, HAWK și Gepard.

NATO intenționează, de asemenea, să creeze un nou comandament pentru Ucraina la Wiesbaden, Germania, care va coordona antrenamentul și asistența oferite Kievului, precum și ajutor la reparații, în timp ce SUA va continua să conducă Ramstein.

Un nou trimis NATO va fi, de asemenea, staționat permanent la Kiev. Dar există un lucru pe care NATO nu-l poate oferi – trupele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *