Ce a însemnat pentru județul Iași exercițiul bugetar european anterior: 9,5 miliarde lei au fost contractați de mediul public și privat

Exercițiul bugetar european 2014 – 2020, încheiat oficial în decembrie 2023 (pentru România), a însemnat contracte de 9,5 miliarde lei semnate la nivelul județului Iași, potrivit unei situații centralizatoare consultate de APIX.ro, iar jumătate din această sumă au fost fonduri de la Comisia Europeană.

În cei aproape 10 ani, au fost încheiate 555 contracte, atât cu beneficiari publici, cât și privați, în cadrul a cinci programe de finanțare: Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Programul Operațional Regional (POR), Programul Operațional Capital Uman (POCU), Programul Operațional Comun (POC) și Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA).

Topul programelor, după nivelul finanțărilor:

  • POR – 279 contracte în valoare totală de 4,97 miliarde lei (valoare UE – 1,97 miliarde lei)
  • POIM – 77 contracte în valoare totală de 3,5 miliarde lei (valoare UE – 2,3 miliarde lei)
  • POC – 135 contracte în valoare totală de 821 milioane lei (valoare UE – 525 milioane lei)
  • POCU – 54 contracte în valoare totală de 242 milioane lei (valoare UE – 203 milioane lei)
  • POCA – 10 contracte în valoare totală de 16,7 milioane lei (valoare UE – 14,1 milioane lei)

În situația de mai sus nu sunt incluse contractele care au fost implementate în mai multe județe sau la nivel național. Cele mai multe contracte din mediul privat au fost semnate în cadrul POR, acolo unde a existat o linie de foinanțare dedicată firmelor. De asemenea, POR a fost programul în cadrul căruia autoritățile publice au derulat cele mai mari proiecte: de la modernizarea de drumuri județene și până la proiectele implementate de Primăria Iași (linii de tramvai, achiziții de tramvaie etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *