Cazinoul din Slanic Moldova se vinde cu 1,45 milioane de euro
Cazinoul din Slanic Moldova, primul din Romania in stil Art Nouveau se vinde cu 1,45 milioane de euro, potrivit Sotheby’s International Realty. Construit in anul 1894, cazinoul are 18 camere si se intinde pe o suprafata de 4.215 metri patrati.
Construit de meșteri pietrari italieni după planurile arhitecților George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, cazinoul a fost dat în folosință în 1894, fiind astfel primul cazinou din România.
I-au urmat cazinourile din Vatra Dornei (1898), Constanța (1910) și Sinaia (1912). El face parte din strategia regelui Carol I de a dezvolta stațiunile românești după modelul celor celebre în străinătate (Slănic Moldova a fost comparată în epocă cu mai cunoscutele Karlovy Vary și Vichy, izvoarele sale minerale fiind de altfel premiate la expoziții internaționale de la Paris, Frankfurt, Viena).
Semețul cazinou își caută azi proprietarul vizionar care să îi exploateze potențialul turistic și să îi redea acel “joie de vivre” care îl poziționa la începutul secolului XIX ca simbol a stațiunii Slănic Moldova și nu numai. Așezată pe râul Slănic, un afluent al Trotușului, stațiunea Slănic Moldova este situată într-o depresiune cu păduri de brazi și fagi. Aceasta și altitudinea de 530m în masivul Nemira din Carpații Orientali fac ca orășelul să se bucure de aer curat, ozonat, precum și de izvoare naturale benefice. Peste 20 de surse de ape carbonatate, clorate, sodice, hiper sau hipotonice, sulfuroase sau oligominerale ale căror binefaceri au fost descoperite încă din secolul XIX fac obiectul unor exploatări balneare de excepție.
Foto: Tudor Prisecaru