Caz rar tratat de medicii de la Spitalul de Copii Sf. Maria

spitalul de copii sf maria

Caz rar al unei adolescente in varsta de 15 ani din judetul Neamt, politraumatizata grav (cranio-cerebral, torace si bazin) in urma unui accident rutier si care dezvolta pe parcursul spitalizarii un sindrom inflamator multisistemic post infectie SARS-COV2 (MIS-C).

Copil in varsta de 15 ani, victima unui accident rutier (fiind pieton) in data de 17.12.2022, preluata de urgenta de echipaj SMURD cu Scor Glasgow 6, fiind intubata oro-traheal, sedata si ventilata mecanic, si adusa initital la Spitalul Municipal de Urgenta Roman.

S-a realizat o examinare completa computer tomograf, care a obiectivat un traumatism cranio-cerebral grav, contuzii hemoragice pulmonare si fractura cominutiva de bazin, ulterior fiind transferata la Spitalul Clinic de Urgenta Sfanta Maria.

Dupa 17 zile de tratament specific al afectiunilor sale in sectia de ATI Neurochirurgie, dezvolta un sindrom febril persistent in ciuda mai multor scheme de tratament antibioric cu spectru larg, insotit de un exantem maculo-papulo-eritematos generalizat, adolescenta fiind transferata in Compartimentul de Boli infectioase.

Febra inalta persistenta pe parcursul a mai multor zile si dispunerea atipica a exantemului, a facut ca diagnosticul diferential sa fie dificil, fiind luate in discutie pe rand – sepsis; scarlatina; un exantem viral din mononucleoza infectioasa sau primo-infectie CMV; exantem post-infectie cu germeni atipici; alergie post-medicamentoasa sau exantem de tip autoimun.

Dupa excluderea tututor etilogiilor comune, analizele seriate releva o insuficienta hematologica (trombocitopenie moderata), afectare acuta hepatica, status protrombotic (nivelul d-dimerilor mult crescut), sindrom inflmator biologic marcat, corelat cu o serologie igG SARS COV2 – au facut posibila evidentierea sindromului inflamator multisistemic post-infectie SARS COV2, de altfel mama pacientei si declarand ca adolescenta a avut o viroza cu doar cateva saptamani anterior accidentului rutier.

A fost tratata cu succes cu pulsatii cu Solumedrol, remitandu-se complet febra, eruptia cutanata, afectarea hematologica si cea heptatica. Pacienta a fost externata ameliorata, de metionat fiind ca si leziunile craniocerebrale dar si fractura cominutiva de bazin au avut o evolutie favorabila.

Pentru rezolvarea cazului au participat activ timp de aproape o luna de zile, medici anestezisti si de terapie intensiva, neurochirurgi, medici infectionisti, pediatri, medici urgentisti, alergologi, dermatologi si un numar mare de medici rezidenti, asistente medicale, infirmieri si brancardieri.

Echipa complexa de medici pediatri, anestezisti si de terapie intensiva a fost formata din Dr. Gheorghita Cezar, Dr. David Alexandru, Dr. Ivanescu Camelia, Dr. Lupu Valeriu, Dr. Graur Ramona