Caz rar dar grav la Iasi. Batran infectat cu hantavirus la Spitalul Parhon

hantavirus

Un pacient diagnosticat cu hantavirus se afla internat in Spitalul Parhon din Iasi. Barbatul in varsta de 72 ani a fost adus din Neamt. Hantavirusul determina o febra hemoragica cu sindrom renal. Boala debuteaza brusc si este caracterizata prin febra, durere lombara, manifestari hemoragice de diferite grade si implicare renala. Boala severa este asociata cu virusul Hantaan (in principal in Asia) si virusul Dobrava (in Balcani).

Boala este caracterizata de cinci faze clinice, care deseori se intrepatrund: febrila, hipotensiva, oligurica, diuretica si convalescenta.

  1. Faza febrila, care dureaza intre 3 – 7 zile, este caracterizata de : febra mare, cefalee, anorexie urmate de durere severa abdominala sau lombara, deseori acompaniate de stare de greata si varsaturi, inrosirea fetei, petesii si conjunctivita.
  2. Faza hipotensiva dureaza intre cateva ore si trei zile si este caracterizata de instalarea abrupta a hipotensiunii care poate progresa pana la soc si manifestari hemoragice mai pronuntate.
  3. Faza oligurica (3 – 7 zile) tensiunea arteriala revine la normal sau este marita, greata si varsaturile pot persista, pot aparea hemoragii severe si excretia de urina se diminueaza dramatic. Majoritatea deceselor (rata de fatalitate intre 5 – 15%) au loc in timpul fazei hipotensive sau oligurice.
  4. Faza diuretica: dureaza zile pana la saptamani, indicand un prognostic bun; urmatoarele probleme clinice pot fi deshidratarea, dezechilibre electrolitice si infectii secundare;
  5. Convalescenta dureaza saptamani sau luni.

Hantavirusurile fac parte din familia Bunyaviridae si au o distributie in toata lumea. Gazdele naturale ale acestor virusuri sunt micile mamifere. Virionii sunt excretati de rozatoarele infectate prin saliva, urina si fecale. Omul se poate contamina prin inhalarea aerosolilor din excrementele uscate, prin inoculare conjunctivala si prin leziuni ale pielii
sau muscatura de rozatoare.

Agentul etiologic, definit ca virusul Hantaan, a fost izolat pentru prima data in 1977 de la rozatoare. De atunci, alte 20 de hantavirusuri de la speciile de rozatoare din Asia, Europa, si America au fost caracterizate serologic si genetic. In prezent, rata infectiei cu hantavirus a fost estimata la 200 000 cazuri anual. Majoritatea sunt febre hemoragice cu sindrom renal care apar in Europa de est si Centrala si in Asia de Est.

Distrugerea mediului, conditii igienice precare si ciclurile de populatii de rozatoare sunt in legatura cu cresterea expunerii umane. In Romania in anul 2005, au fost inregistrate cazuri de infectie cu virusul Hantaan in zona Arad – ocazie cu care Institutul Cantacuzino a efectuat investigatii serologice la grupuri profesionale cu risc.

Au fost recoltate 115 probe serologice de la padurari din judetele Arges, Arad, Mures, Harghita, Covasna si Bistrita-Năsăud. Nivelul de seroprevalentă a fost de (6,08%), considerat de autori, similar celor intalnite la persoane din această grupă de risc in tări vecine.

In Moldova, au fost consemnate cazuri de febra hemoragica cu sindrom renal in judetele Neamt si Bacau in anii 1968 si 1977 si mai recent si in judetul Vrancea, Neamt si Iasi.


In ultima decada, a devenit evident ca hantavirusurile sunt endemice in Europa.