Caz de malarie la Spitalul de Boli Infectioase Iasi

Spitalul de Boli Infecțioase

Un barbat in varsta de 51 de ani, intors recent din Africa, internat la Spitalul de Boli Infectioase “Sf. Parascheva” Iasi a fost confirmat cu malarie. Diagnosticul a fost pus pe baza evaluarii clinice, iar o proba a fost trimisa la Institutul Cantacuzino pentru confirmare. Directia de Sanatate Publica Iasi desfasoara o ancheta epidemiologica.

Un pacient al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi a fost diagnosticat cu malarie dupa ce a revenit dintr-o calatorie in interes de serviciu. Acesta calatoreste frecvent in Africa si avea toate vaccinurile necesare pentru tara de destinatie. Barbatul s-a intors acasa pe 13 iunie, iar simptomele s-au manifestat la scurt timp. Acesta s-a prezentat ieri la unitatea medicala.

Florin Rosu, manager al Spitalului de Boli Infectioase Iasi: „Pacientul de aproximativ doua saptamani a prezentat la domiciuliu febra, frison, febra nu a fost termometrizata, cu dureri musculare, si sigur cu astenie, adica cu oboseala accentuata. In momentul de fata, pacientul este stabil din punct de vedere hemodinamic, din punct de vedere respirator. Este monitorizat in permanenta si s-a initiat tratamentul specific malariei”.

Pentru un diagnostic sigur, medicii ieseni au trimis o proba la Institutul Cantacuzino din Bucuresti pentru evaluare.

Marius Voicescu, purtator de cuvant DSP: „In cadrul anchetei epidemiologice de Directia de Sanatate Publica Iasi, conform protocolului proba va fi trimisa si la Bucuresti pentru examinare de laborator in vederea confirmarii acestui diagnostic”.

Avand in vedere timpul indelungat pe care pacientul l-a stat acasa, autoritatile medicale au deschis o ancheta epidemiologica pentru a stabili persoanele cu care a intrat in contact.