Cauzalitatea dintre venirea lui Thierry Breton în România și demiterea șefului ANPC

anpc

Odată cu începerea activității Comandamentului Special Black Friday, structură creată în premieră de ANPC, mai mulți retaileri au fost dur sancționați. Printre aceștia se numără Carrefour, Cora, Mega Image, Auchan, Kaufland, Lidl, Billa.

Valoarea sancțiunilor a ajuns la sute de mii de lei, principalele abateri constând în deficiențe de informare a consumatorilor, lipsa declarației de conformitate a produselor, lipsa afișării prețurilor sau comercializarea unor produse potențial periculoase sau contrafăcute. Campaniile promoționale false de Black Friday au pus mai mulți operatori economici în vizorul ANPC.

Pe 18 noiembrie, Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă a ajuns în Romania pentru a discuta cu liderii politici despre lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Un singur lucru a trecut neobservat, și anume faptul că în agenda comisarului european se încadrează chestiuni referitoare la buna funcționare a pieței unice, libera circulație a mărfurilor și serviciilor, dezvoltarea IMM-urilor, promovarea industriilor inovatoare, și mai puțin problema combaterii crizei sanitare.

De menționat este și faptul că Thierry Breton a fost președinte de multinațională. Imediat după plecarea comisarului francez, premierul Florin Cîțu l-a destituit pe şeful Protecţiei Consumatorilor, Claudiu Dolot, care s-a remarcat printr-o intensă activitate la ANPC, mai ales în ultimele două săptămâni. Dacă excludem ipoteza unei coincidențe, se prea poate ca acțiunile acestuia să fi perturbat liniștea retailerilor franco-germani, multinaționale considerate intangibile până acum.

„Astăzi, am aflat că mandatul meu de președinte al ANPC s-a încheiat. Problemele sunt mereu după ușa biroului, iar oamenii de astăzi și de mâine trebuie să înțeleagă că din birou nu se observă lucrurile foarte clar, ci de pe teren, acolo unde trebuie să se alinieze normalității și cerințelor oamenilor. Așa mi-am construit întreaga carieră, prin foarte multă muncă și fiind într-un contact permanent cu oamenii. Personal, consider că am învățat această lecție și că randamentul meu din fruntea ANPC a fost doar pentru a proteja consumatorii, dar mai ales pentru a le arăta respectul cuvenit. Astăzi se încheie misiunea mea din fruntea ANPC, însă drumul meu către a construi un viitor mai bun continuă! Pe timpul mandatului am desfășurat un adevărat maraton al campaniilor de informare, educare și prevenție, dar și foarte multe controale, pentru a ne asigura că drepturile consumatorilor sunt respectate. Am reușit să mă țin de cuvânt și să îmi respect principiile, din prima zi de mandat și până la finalul acestuia. În ANPC am întâlnit oameni extraordinari, sunt cei cu care am făcut echipă, care mi-au oferit încredere și au arătat totală deschidere. Le mulțumesc pentru implicare și efortul depus, iar prețuirea mea pentru ei este una dincolo de cuvinte. Funcțiile sunt trecătoare, dar cel mai important este ceea ce lași în urmă. Protecția consumatorilor nu se negociază, sens în care doar acțiunile, însoțite de rezultate, contează! Drumul meu continuă, animat de aceleași principii și valori care m-au format ca om. Sunt convins că doar munca și faptele te recomandă, iar smerenia este o valoare pe care tot mai mulți ar trebui să o aibă”, a scris Claudiu Dolot pe pagina de Facebook, după aflarea veștii demiterii sale.