Cauza morții bebelușului de la Voinești va fi stabilită la IML

Ieri dimineata, un bebelus de numai o luna a intrat in stop cardio-respirator si a murit. Medicii iau in calcul sindromul mortii subite a sugarului. Elicopterul SMURD a fost solicitat in localitatea Slobozia, din comuna Voinesti, unde au gasit copilul in stare grava, iar in ciuda eforturilor echipei medicale, acesta nu a raspuns manevrelor de resuscitare.

Medicii de la UPU Spiridon au precizat că bebeluşul nu era bolnav, iar dimineaţă a fost alăptat normal. Având în vedere că nu se cunosc cauzele decesului, ancheta a fost preluata de către Poliție. Sindromul de moarte subită este conform statisticilor, prima cauză a morţii bebeluşilor mai mici de un an, perioada de risc maxim fiind considerată între două şi patru luni. În acest caz, decesul survine de obicei în somn.

prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD

Elicopterul SMURD a fost dirijat după apelul făcut de o vecină pentru un băiețel de o lună care era fără respirație la domiciliu. A ajuns acolo echipa noastră, medicul a văzut copilul în stop cardio respirator, a început manevre de resuscitare, dar cu siguranță momentul stopului era cu multe minute, poate chiar o oră înainte de momentul apelului. Din păcate nu s-a stabilit rezultatul și medicina legală va stabili cauza acestui deces.”

În astfel de situaţii, diagnosticul se pune post-mortem de către medicul legist şi nu există investigaţii care să poată fi făcute înainte pentru a determina dacă există pericol de moarte subită.

prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD

”Este posibil să fie un sindrom sau de moarte subită la un nou născut, iar medicina să descopere sau este posibil ca medicina legală să descopere o cauză organia, care poate fi una cerebrală, cardiacă.  Din declarațiile familiei, acest copil a fost sănătos și a fost sănătos până în dimineața zilei de ieri.”

În alte cazuri au fost identificaţi mai mulţi factori care ar fi putut fi evitaţi şi care ar fi cauzat decesul, cum ar fi o poziţie de somn riscanta, într-un pat cu alt copil sau cu adult, o dezvoltare incompletă a bebeluşului sau fumatul în timpul sarcinii si în preajma copilului.