Catolicii nu pot fi francmasoni, afirmă ultimul comunicat al Vaticanului

Vaticanul a publicat, miercuri, un document în care reafirmă încă o dată interdicția catolicilor – cler sau credincioși – de a deveni masoni.

Semnat de Papa Francisc și cardinalul Victor Fernández, documentul este formulat ca un răspuns la îngrijorarea unui episcop filipinez față de numărul tot mai mare de catolici din Filipine care au intrat în rândurile francmasoneriei. 

Francmasoneria promovează idei și ritualuri incompatibile cu credința creștină, de la conceptul deist că Dumnezeu este „Mare Arhitect al Universului”, la indiferentismul sau poziția conform căreia o persoană poate fi la fel de plăcută lui Dumnezeu, chiar rămânând în orice alta religie. 

Răspunsul autorității religioase solicită „o strategie coordonată” care să implice toți episcopii din Conferința Episcopilor Catolici din Filipine pentru a promova cateheza „în toate parohiile, cu privire la motivele ireconciliabilității dintre credința catolică și masonerie”

Documentul Vaticanului reafirmă că „cei care sunt înscriși în mod formal și cu bună știință în lojile masonice și au îmbrățișat principiile masonice” se încadrează în prevederile „Declarației privind asociațiile masonice” din 1983 a Bisericii Catolice. Declarația din 1983, semnată de cardinalul Joseph Ratzinger când era prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, afirma că acei catolici care se înscriu în asociațiile masonice „sunt într-o stare de păcat grav și nu pot primi Sfânta Împărtășanie”

Evident, în aceeași situație se află și clericii înscriși în masonerie, spune noul document al Vaticanului. 

„La nivel doctrinar, trebuie amintit că apartenența activă la francmasonerie a unui membru al credincioșilor este interzisă din cauza ireconciliabilității dintre doctrina catolică și francmasonerie”, se mai spune în documentul Vaticanului emis pe 13 noiembrie. 

Interzicerea masoneriei de către Biserica Catolică datează, de fapt, din 1738, de la Papa Clement al XII-lea, care a condamnat-o în mod oficial într-o bulă papală. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *