Cati oameni cu probleme psihice sunt liberi in societate? Statul nu stie!

oameni

Este haos si in domeniul psihiatriei, la fel ca in sistemul judiciar. Se asteapta de ani buni o reforma. Nu sunt baze de date, nu se cunosc antecedentele patologice ale individului, nu se face nici o monitorizare. Pornind de la cazul Caracal, statul trebuie sa schimbe regulile, altfel nu vom sti niciodata cati psihopati sunt liberi in societate.

Linia dintre normalitate si nebunie este foarte subtire. Orice individ care sufera un traumatism cranian isi poate schimba brusc comportamentul.

Gabriel Crumpei – medic primar psihiatru: „Imi aduc aminte de un caz, de aceasta data un politist, care aflat in misiune si urmarea un infractor a reusit sa-l opreasca cu pretul unui accident, el s-a lovit cu fruntea de parbriz. I s-a schimbat personalitatea a devenit agresiv, impulsiv. L-a tratat cu agresivitate pe urmarit drept pentru care a fost pus el insusi in ancheta”.

Cei cu psihoze sunt internati in spitale de specialitate pana la vindecare dar apoi nu mai exista un sistem de urmarire. Altadata, medicul de familie avea aceasta obligatie, astazi nu. Nimeni nu mai stie daca individul externat din spital isi continua tratamentul la domiciliu. Nici cei din penitenciare, care ar trebui sa beneficieze de sprijin psihiatric dupa eliberare nu mai sunt monitorizati datorita problemelor din sistem.

Cazul Caracal se putea evita daca Romania facea la timp o reforma in domeniul psihopatologiei.

Gabriel Crumpei – medic primar psihiatru: „Din punct de vedere neurologic si psihologic el insusi este o victima, a unei setari defectuoase. La expertiza medico legala se pune problema discernamantului, un schizofren, un alt caz de psihoza poate fi evaluat ca neavand discernamant, la fel cineva cu retard. La dansul, la psihopat, de obicei se gaseste discernamantul pentru ca nu a avut elemente psihoproductive, cu delir, halucinatii cum se intampla in psihoze. Se considera ca el stie ca nu face bine dar totusi face si atunci se considera astfel de cazuri ca avand discernamant si ca urmare suporta rigorile legii”.