Câți bani a decontat România pentru refugiații ucraineni de la începutul războiului/ Constanța, al doilea pol după București/ Pensiunile, hotelurile și vilele turistice, cele mai multe înscrise pentru fondurile de cazare

centru-refugiati-Husi

Constanța a devenit al doilea pol, după București-Ilfov, unde s-au așezat ucrainenii fugiți din calea bombardamentelor. Județul a decontat, în perioada martie-octombrie, 13 milioane de euro pentru cazarea și masa refugiaților, prin programul 50/20. Banii sunt neimpozabili.
În total, în aceeași perioadă, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici. Premierul Nicolae Ciucă anunța în luna august (https://economedia.ro/nicolae-ciuca-romania-a-primit-o-prima-transa-de-391-milioane-de-euro-din-ajutorul-acordat-de-ue-pentru-a-deconta-cheltuielile-cu-masa-si-cazarea-refugiatilor-ucraineni.html#.Y4osanZBxPZ)
că UE a decontat o primă tranșă de 39 de milioane de euro din acești bani.  
Constanța este județul care a decontat cei mai mulți bani pentru refugiații din Ucraina, după București-Ilfov, conform informațiilor transmise de IGSU pentru Info Sud-Est (https://www.info-sud-est.ro/exclusiv-cati-bani-a-decontat-romania-pentru-refugiatii-ucraineni-de-la-inceputul-razboiului-constanta-al-doilea-pol-dupa-bucuresti-pensiunile-hotelurile-si-vilele-turistice-cele-mai-multe-inscrise-pentru-fondurile-de-cazare-infografice/) și G4Media referitoare la sumele decontate. 
Totodată, ISU Dobrogea a explicat faptul că ”nu există un buget prestabilit”, iar cheltuielile sunt decontate ”în funcție de solicitările primite din partea operatorilor economici/ persoanelor juridice care au pus la dispoziție spații de cazare aprobate prin hotărârile comitetelor județene pentru situații de urgență”. 
De asemenea, mai arată ISU Dobrogea, primăriile sunt cele care întocmesc situațiile centralizatoare cu cetățenii
ucraineni găzduiți de persoanele fizice, numărul de zile de găzduire și suma solicitată. 

Din cele 70 de primării din județul Constanța, 32 au în evidență persoane fizice care au depus cereri pentru decontarea cheltuielilor legate de hrănirea și cazarea de urgență. 

Conform ISU Dobrogea, județul Constanța a decontat până la 31 octombrie, prin 500 de facturi, 13 milioane de euro, din care 9,9 milioane au ajuns la persoane fizice și 3,1 milioane la persoane juridice.
Maramureș, Brașov, Suceava, Cluj, Sibiu și Iași sunt, în această ordine, următoarele județe după Constanța, din prisma sumelor de bani decontate pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni, cu peste 2 milioane de euro fiecare. 
La polul opus se află preponderent județele din sudul țării, cum ar fi Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Teleorman, Ialomița, Buzău, Olt, Giurgiu, dar și Harghita și Covasna, fiecare decontând sub 200.000 de euro de la începutul războiului. Circuitul banilor pentru refugiații ucraineni este relativ simplu și începe din fondul de rezervă al Statului român, pus la dispoziție de Guvern. De acolo sunt dislocate sumele necesare și transferate către Ministerul Afacerilor Interne. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU, din cadrul MAI) trimite banii către Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) subordonate din țară. Ulterior, banii sunt transferați de la inspectorate la primăriile care solicită sumele de ajutor, într-un cont deschis la Trezoreria Statului. Transferul banilor de la ISU la unitățile administrativ-teritoriale se face în maximum 10 zile de la solicitare. 
Ultimul pas este reprezentat de plata efectivă, în cont sau numerar, în baza facturilor sau a chitanțelor, către persoanele fizice care au cazat refugiați ucraineni. 
În privința persoanelor juridice, plata se face direct de la ISU al județului respectiv, în baza protocolului existent (dacă respectivele persoane juridice se află în listele agreate ale Comisiei Județene pentru Situații de Urgență din cadrul Prefecturii). Exemplu, aici.  (https://ct.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/39/2022/11/H122.pdf)
La final, Statul român decontează banii de la Comisia Europeană.  
50/20, categorie separată pe site-urile de imobiliare
Conform Ordonanței de Urgență nr. 20 din 7 martie 2022, Statul român plătește pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi, iar pentru hrana acestuia 20 lei/zi. 
• ”(1) Pentru persoanele cazate în spațiile unităților de învățământ preuniversitar de stat și private și instituțiilor de învățământ universitar de stat și private se acordă cheltuieli de masă și cazare în limita a 50 lei/persoană/zi pentru cazare și 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de până la 90 de zile”, se arată în OUG. 
Pe OLX, cel mai mare site de tranzacții, a apărut o categorie special ”Help UA/Ajutor Ucraina” (https://www.olx.ro/helpua/q-50-20/)unde zilnic apar zeci de mesaje noi de ”închiriere gratuită” de apartamente, vile turistice sau case, în cadrul programului 50/20. De fapt, la final, închirierea nu este gratuită, ci decontată din bugetul statului. Mesajele sunt scrise adesea în ucraineană sau engleză și se adresează exclusiv r
efugiaților care beneficiază de programul implementat de Statul român în luna martie, în a doua săptămână de război.