Catalin Urtoi: „Urmează o perioadă de trei luni de zile decisivă pentru viitorul proiectului Autostrada Unirii!”

Catalin Urtoi

Consilierul ministrului Transporturilor sustine ca urmează o perioadă de trei luni de zile decisivă pentru viitorul proiectului Autostrada Unirii – A8. Acesta a prezentat stadiul proiectului dupa ultima ședință bilunară de progres. Acum se intra în etapa finală cu documentațiile pe A8, astfel:

1. Emitere Acord de Mediu pe secțiunea 1, Tg.Mureș-Miercurea Nirajului- 10 Octombrie 2022

2. Emitere Acord de Mediu pe secțiunea 3, Leghin- Tg.Neamț (Motca) – 18 Octombrie 2022

3. SF -ul pe secțiunile 1 și 3 – Octombrie 2022

„După emitere AM și SF pe cele două secțiuni se pot emite prin HG indicatori tehnico-economici și iniția licitația de Proiectare +Execuție- Decembrie 2022”, sustine Catalin Urtoi.

4. Emitere Acord de Mediu pe secțiunea 2, Miercurea Nirajului-Leghin – 20 Decembrie 2022

„SF-ul pe secțiunea 2 și contractul cu Acciona vor fi finalizate până în Noiembrie 2022. Conform declarațiilor ambelor părți (CNAIR și Acciona) contractul va fi încheiat amiabil, iar SF-ul predat Împreună cu AM vor sta la baza întocmirii caietelor de sarcini pentru Proiectare +Execuție pe cele trei secțiuni de pe tronsonul Tg.Mureș – Tg.Neamt…CNAIR este de acord ca studiile geo incomplete de pe două sectoare din opt de pe secțiunea 2 să fie preluate pentru realizare în faza de proiectare din etapa Proiect +Execuție! Astfel se va câștiga timp, dacă se poate spune așa după 15 ani de așteptare, iar în primăvara anului viitor vom avea licitație deschisă și pe secțiunea 2, Miercurea Nirajului-Leghin. Aceasta este cea mai corectă decizie pe care o așteaptă o întreagă regiune, pe care MT o susține și care va permite respectarea legii”, a completat Catalin Urtoi.

5. Tronsonul Tg.Neamț-Letcani-Ungheni- până la sfârșitul acestei săptămâni va fi predat AMC 2 – etapa 1

Predare SF – 23.11.2022, conform ultimului act adițional.

6. Pod Ungheni – până la sfârșitul lui Septembrie va fi depusă documentația pentru emiterea Acordului de Mediu de către proiectant la APM Iași.