Catalin Urtoi despre bazinul olimpic: „Minciună și durere în cot!”

bazin

În ultimii ani, Mihai Chirica, primarul municipiul Iași, a promis că se vor face tot felul de investiții în infrastructura sportivă a orașului, printre care sala Polivalentă, stadion, bazin olimpic de înot și altele.

Cu câteva zile în urmă, s-au făcut angajamente politice în legătură cu Bazinul de Înot din zona Grădinari, toate acestea luând amploare după rezultatele remarcabile ale campionului David Popovici.

Promisiuni în legătură cu acest bazin olimpic de înot au venit atât din partea Palatului Roznovanu (Primăria Iași), cât și din partea Casei Pătrate (Consiliul Județean Iași). Din 1990, când s-a început construcția și până în prezent, nu s-a făcut nimic.

Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor, s-a documentat în legătură cu acest proiect, apelând la informații din presă, serviciul tehnic Primărie, serviciul tehnic I.P. Iași, Ministerul Educației, CNI și a aflat că:

– lucrările la bazin au fost demarate în 1990 de către Institutul Politehnic Iași.

– au fost întrerupte în 2010

– prin HCL 235/31.07.2014 s-a aprobat preluarea investiției de către Primăria Iași

– prin HCL din 17 August 2021 se declara:

” … prin schimburi și achiziții de teren au fost eliminați toți cei care, ulterior au fost puși în posesie pe amprenta unei părți a bazinului…” și iar asistăm la un angajament politic de preluare.

– în perioada Septembrie 2014- Mai 2022, sunt emise mai multe adrese de către Primăria Iași, către Ministerul Educației și Cercetării, dar de fiecare dată primește același răspuns logic (vezi poze) pe care reprezentanții Primăriei îl ignoră.

Mai pe românește, cei din Primăria Iași s-au făcut că muncesc prin tot felul de adrese fără logică!

– în Iunie 2021, investiția a fost introdusă în lista de finanțare CNI, dar și astăzi se află pe „lista de sinteză” adică obiectivul NU are finanțare, deși se știa clar în Primăria Iași că nu va fi finanțat, din lipsă documente – HG care să stabilească beneficiarul investiției.

A fost doar o mișcare politică, de dragul imaginii la nivel local.

Mai pe românește – păcăleală electorală!

– de la 1 Ianuarie 2022 și până astăzi, când scriu aceste rânduri, nimeni din Primăria Iași, tehnic sau City Manager, din CJ Iași, eventual consilieri locali etc nu au ajuns la Ministerul Educației, mai exact la Direcția Generală Dezvoltare Patrimoniu pentru a afla de la sursă cum trebuie procedat.

În schimb la nivel local se fac tot felul de declarații, cum că Iașul va avea bazin olimpic de înot- minciună și durere în cot!

De asemenea, Cătălin Urtoi a spus că după ce se va emite o hotărâre de guvern, „Primăria Iași și toată clasa politică locală vor putea să se implice pentru finanțarea acestui proiect, reproiectare și execuție. Dacă vor arăta deschidere și se vor implica, în maxim trei ani Iașul va avea în Grădinari un bazin performant pentru copiii care vor să facă performanță, fără să se mai deplaseze la Roman sau Bacău”.