Catalin Urtoi – consilier ministrul Transporturilor: „Proiectele mari de investiții, care să aducă bani la bugetul local, în Iași nu există!”

Catalin Urtoi

Catalin Urtoi, consilierul ministrului Transporturilor face o paralele intre bugetele municipiilor Cluj Napoca si Iasi, cu un numar relativ egal de locuitori.

„În campania electorală pentru Primăria Iași din 2020 (nu-mi mai trebuie), când am încercat să schimb ceva în mentalitatea electoratului ieșean, am avut în programul electoral un punct foarte important, peste care s-a trecut cu vederea – bugetul local și spuneam asa: ‘Iașul trebuie să ajungă la 600 milioane euro buget local consolidat, dacă vrem investițiile mari gen Infrastructură rutieră, Stadion, Sală Polivalentă, Bazin Inot etc’. Atunci nimeni nu m-a băgat în seamă! Mulți spuneau că visez, că vorbesc prostii, dar iată că astăzi constatăm că exact la asta a ajuns Clujul”, a mentionat Catalin Urtoi, pe pagina lui de Facebook.

Acesta a prezentat si cateva date comparative:

1. În 2020 Clujul avea un buget consolidat de aproximativ 350 milioane euro, iar Iașul de aproximativ 280-300 milioane euro.

Diferența de aproximativ 50 – 70 milioane euro. O diferență recuperabila.

2. În 2023, adică după trei ani de zile, Clujul ajunge la un buget de aproximativ 619 milioane euro, iar Iașul la aproximativ 440 milioane euro.

Practic față de 2020, diferența pe bugete între Cluj și Iași a crescut la aproximativ 179 milioane euro, în loc să scadă!

3. Clujul va investi cele 619 milioane euro în proiecte de infrastructură gen metrou, infrastructura rutieră etc.

„În ce investește Iașul? Aproximativ 60% se cheltuiesc cu funcționarea instituției, adică instituțiile din subordinea primăriei care se ocupă de piețe, curățenia orașului, spații verzi, etc. Din păcate pentru dezvoltarea infrastructurii de toate felurile, sumele sunt foarte mici, aproape inexistente! Asta este diferența între un primar care muncește pentru oraș și are o echipă profi care livrează permanent proiecte noi la nivel de documentații (vezi Cluj) atrăgând fonduri europene și de la buget semnificative și un primar care nu este în stare să depășească faza de machete și SF-uri, plafonandu-se doar în activități administrative gen spații verzi, sau proiecte coordonate de la centru, gen autobuze electrice, tramvaie. Proiectele mari de investiții, care să aducă bani la bugetul local, în Iași nu există”, a spus Catalin Urtoi.