Catalin Ivan: „România alături de țările care semnează Pactului pentru Migrație de la Marrakech, aruncă în aer acordul Schengen și siguranța Europei”

În aceste zile, astăzi și mâine, în timp ce în România este mult zgomot pentru lucruri mărunte, nu se spune nimic despre un acord internațional vital pentru viitorul nostrum, al tuturor. La Marrakech, România este pe cale să semneze, fără nicio dezbatere prealabilă în țară, fără un mandat din partea Parlamentului Național, Pactul Global pentru Migrație, cu consecințe negative, fără precedent pentru toate popoarele, pentru identitatea lor națională, pentru dezvoltarea lor economică de acum înainte. Semnarea acestui Pact este un adevărat act de trădare națională, fără teama de a folosi cuvinte grele.

Pactul Global pentru Migrație ne cere să fim de acord că trebuie să primim pe oricine vrea să se stabilească în România, indiferent de unde ar veni, să oferim imigranților aceleași drepturi și garanții precum refugiaților din calea unor conflicte armate, spre exemplu. Refugiaţii se retrag temporar din faţa unui conflict și de aceea statele membre ONU sunt obligate să-i primească și să-i ocrotească. După Pactul Global, de aceleași drepturi se vor bucura și imigranții, inclusiv cei ilegali, nicio țară nemaiputând să-i refuze pentru niciun fel de motiv. Acest lucru este unul care presupune resurse financiare și umane pe care România nu și le poate permite. România se confruntă ea însăși cu un val de emigrare care o plasează imediat după Siria, deși nu se află în stare de război.

Românii trebuie să știe că Italia, Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia, Elveţia, Australia, Israel şi Republica Dominicană nu au semnat Pactul de la Marrakech, iar partenerul nostru strategic SUA este cel mai dur critic al acestui accord.

Principala discuție ar trebui să fie legată de cauzele crizei refugiaților, criză care a stat la baza elaborării acestui Pact. Înainte de a ne grăbi să fim solidari la achitarea notei de plată, ar trebui să vedem ce a cauzat conflictele din calea cărora fug atâtea milioane de oameni, cine își asumă răspunderea pentru această criză umanitară și ce este de făcut pentru a înlătura mai întâi cauza, și apoi a gestiona efectele. România trebuie să fie solidară cu populațiile afectate de război, cu cei aflați în sărăcie, dar are și datoria de a milita pentru o lume dreapta, în care fiecare este suveran în propria țară și își administrează singur resursele. Fără o discuție deschisă, transparentă, cu toate informațiile pe masa, nu vom avea o soluție reală a crizei refugiaților și nici fluxurile de imigranți nu vor fi gestionate corect, cu atât mai mult cu cât este imposibil un acord internațional acceptat de toate statele, cel puțin nu în această formă.

Din punct de vedere social, economic și politic, semnarea Pactului înseamnă asumarea unor angajamente care nu vor putea fi respectate niciodată și ar pune România într-o situație foarte complicată în plan extern și foarte sensibilă intern. Cer oficialilor români să nu semneze fără mandate și fără o susținere largă a românilor un acord atât de important și de periculos pentru țara noastră.

Țările care semnează acest Pact arată că nu au învățat nimic din atentatele teroriste din ultimii ani. Semnarea Pactului pentru Migrație va arunca în aer acordul Schengen și siguranța Europei.