Catalin Ivan: „Pedepsirea României prin MCV și Rezoluția Parlamentului European nu trebuie să fie motiv de bucurie pentru nimeni!”

De ce ne tratează Uniunea Europeană ca pe o țară de categoria a doua? Pentru că așa ne prezentăm în fața ei. Lipsiți de direcție, haotici în decizii, fără un proiect major, viabil, susținut în solidar de toate forțele politice românești. Nu știm ce vrem, nu știm ce să le cerem, nu vom ști nici cu președinția Consiliului UE ce să facem, deși oportunitatea ar trebui exploatată la maximum. Vedem cu toții că guvernul Dăncilă este cel mai slab din istoria României, dar asta nu scuză lipsa de colaborare între Parlament, președintele României și a societății civile în susținerea unui proiect de țară comun, care să arate ce vrem să facem în următorii 20 de ani, unde ne propunem să ajungem, ce strategie abordăm în relația cu partenerii din Uniunea Europeană, în așa fel încât să fim împreună în această construcție, dar să ne păstrăm identitatea și, mai ales, demnitatea.

Românii sunt poporul cu cel mai ridicat grad de optimism legat de Uniunea Europeană. Poporul nostru merită mai mult din partea europenilor cu istorie îndelungată în regimul democratic, decât să fie periodic pus pe coji de nucă și chiar umilit. A plasa România în spatele Bulgariei în lupta anticorupție este doar un gest politic, dacă nu cumva unul chiar mult prea transparent politicianist. Rezoluția adoptată marți în Parlamentul European conține numeroase puncte care reflectă o analiză obiectivă asupra țării nostre, dar sunt și exagerări, pe care, ca europarlamentar român, nu aș fi putut să le aprob decât arătând că-mi pedepsesc țara, nu pe politicienii care vremelnic o conduc.

Uniunii Europene ar trebui să-i spunem că a umili o țară, care de 28 de ani face eforturi să intre în clubul său select și e ținută mereu la ușă, cu mâna întinsă și ochii plecați, nu e o soluție. Atitudinea premierului Finlandei este absolut incalificabilă. Nu se situează doar în afara oricăror tratate, nu este doar total incorectă diplomatic, dar arată că omul politic finlandez nu înțelege modul în care funcționează Uniunea. Din punctul meu de vedere, diferența dintre el și doamna Dăncilă nu e prea mare.

Dacă România va continua să fie reprezentată de oameni lipsiți de capacități esențiale în politica la nivel înalt, precum pregătire profesională temeinică, cultură, civism, dârzenie și dragoste de propria țară, să nu ne mirăm că vom fi împinși din ce în ce mai în spate, până vom cădea de pe marginea și așa destul de îngustă pe care am reușit cu greu să ne plasăm.

Cei care se bucură astăzi de pedepsirea României să știe că acesta poate fi doar începutul unui eurosceptimism în rândul poporului român, mult prea debusolat de politicile lipsite de sens ale ultimilor ani, din ce în ce mai depărtate de interesul major al națiunii. Cine își asumă o astfel de atitudine? Căci a freca palmele azi că a fost câștigată o luptă cu Dragnea s-ar putea să arate infantilism politic, nicidecum o strategie demnă de o țară de 100 de ani.

(Comunicat de presa)