Cata incredere sa mai avem in institutiile statului? Tragediile in urma carora nu s-a invatat nimic

accident-aviatic-apuseni-1

In ultimii 15 ani, mai multe evenimente tragice au zguduit din temelii societatea romaneasca. Desi asteptam cu totii ca institutiile statului sa se reformeze, vedem ca aceasta nu au reactie in situatii dificile. Emotia colectiva a produs un val de demiteri insa sistemul a ramas nezdruncinat.

In 2005, Larisa Chelaru, o fetita de numai 8 ani din Lunca Cetatuii (Jud. Iasi) a fost abuzata sexual si ucisa de un vecin minor. Politia ieseana a instrumentat cazul in batjocura, cu complicitatea ajutoarelor venite de la Bucuresti. Un taximetrist acuzat pe nedrept se sinucide iar ceva mai tarziu si tatal fetitei, numultumit de pedeapsa primita de criminal. Autorul, Robert Ciobanu, primeste 20 ani de inchisoare dar Codul Penal s-a schimbat si pedeapsa i s-a redus la 15 ani. A iesit dupa 9 ani din detentie pentru buna purtare.

In ianuarie 2014, un avion pilotat de Adrian Iovan, care transporta cinci cadre medicale de la Bucuresti la Oradea aterizeaza fortat intr-o zona impadurita in Muntii Apuseni. Autoritatile nu au reusit sa identifice cu exactitate epava avionului. Ore in sir, politisti, pompieri, jandarmi, salvamontisti au cautat prin bezna si ger, avionul, pe fondul informatiilor confuse primite din partea celor care au coordonat operatiunea. Dupa mai bine de 5 ore, 3 localnici au descoperit avionul prabusit. Adrian Iovan si tanara Aura Ion au murit. STS nu a reusit atunci sa localizeze locul din care supravietuitorii au sunat la 112. Romatsa a fost desemnata drept cea mai vinovata institutie pentru intarzierea cu care au fost gasite victimele. Ministrul de Interne, Radu Stroe a demisionat. Reprezentantii MAI nu au coordonat eficient eforturile de salvare a celor sapte victime, iar salvatorii au alergat pe munte, fara tinta. In plus, Radu Stroe nu a instituit o celula de criza de la centru. Desi Politia avea un sistem performant de localizare, nu l-a folosit pentru ca, au spus reprezentantiil lor, era utilizat doar la localizarea infractorilor.

Guvernul condus atunci de Victor Ponta a format o comisie, desia aceasta exista deja, din 2004. Daca legea se aplica, ministrul de Interne sau premierul ar fi trebuit sa conduca celula de criza, unde trebuiau sa se regaseasca reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, ai ROMATSA, ai STS, dar si de la toate structurile din MAI responsabile cu operatiuni de salvare – IGSU, Jandarmerie, Pompieri, secretarul de stat pentru probleme de ordine publica si secretarul de stat pentru relatia cu prefecturile si ISU.

30 octombrie 2015. In incinta unui club situat în Sectorul 4 din București, într-o fostă hală a fabricii Pionierul, un incendiu s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity. Focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane.În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate.În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.

A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane

Potrivit Ministerului Sănătății, pe 10 Noiembrie 2015, erau internați în spitalele din țară 76 de răniți, din care 24 se aflau în stare critică și gravă, iar în clinicile din străinătate erau internați 29 de răniți. La clinicile din străinătate au fost trimiși în total 35 de pacienți, dintre care 6 au decedat. Astfel în Austria se aflau internați 2 persoane în stare stabilă, în Belgia– 8 persoane în stare stabilă, în Olanda– 8 persoane, din care 2 au decedat, iar 6 erau în stare stabilă, în Germania – 2 persoane care au plecat pe cont propriu, în Marea Britanie – 9 persoane, din care 2 au decedat, în Norvegia – 1 persoană stabilă, în Israel – 3 persoane, din care o persoană a decedat, o persoană în stare stabilă și 1 persoană în stare instabilă, în Elveția – 1 pacient.

Fostul Ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu sustinea ca Romania are capacitatea de a-i trata pe marii arsi. Realitatea in schimb a fost alta. Multi supravietuitori ai incendiului au decedat mai tarziu in spitale din cauza infectiilor nosocomiale.