Cât s-a dat șpagă pentru un post de preot, într-o biserică din Bucovina. Informația, chiar pe site-ul BOR

646x404 (1)

Într-un mesaj transmis Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, un sucevean semnalează că până în 2020 instituţia bisericească vindea posturile de preot paroh. Preţul era stabilit în funcţie de numărul familiilor din parohia scoasă la vânzare.

Scrisoarea a fost publicată pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi în conţinutul acesteia sunt enumerate aşa-zisele tradiţii la care ar fi renunţat ÎPS Calinic, ierarhul locului începând cu anul 2020.

Autorul mesajului susţine că până anul trecut, parohiile din Bucovina se vindeau pe mii de euro, „şpaga şi nepotismul erau la ele acasă”. Apoi, persoanele care făceau parte din Administraţia Eparhială nu erau înlăturate până nu „îşi făceau plinul”.

„De la instalarea Înaltpreasfinţiei Voastre (26 iulie 2020) parohiile din mediul urban şi rural se ocupă prin concurs. La noi era <obiceiul> ca acestea să se vândă, preţul fiind diferit în funcţie de <cumpărător> şi mărimea parohiei, ex.:parohie cu 100 de familii – 10.000 de euro, iar un post de paroh – 5.000 de euro (altfel spus, şpaga şi nepotismul erau la ele <acasă>). 2. Am înţeles că în luna iunie doriţi să-i evaluaţi pe cei din Administraţia Eparhială. 

La noi era <obiceiul> ca aceştia să rămână în funcţie până când îşi făceau <plinul>. 3. De la instalarea Înaltpreasfinţiei Voastre primiţi pe oricine în audienţă. La noi era <obiceiul> ca uşa Arhiepiscopiei să fie deschisă cu capul (mâinile fiind ocupate fie cu o sarsana sau ceva gălbiori, <locotenenţii> având grijă să fii <chestionat>). 4. Vizitele pastorale pe care le faceţi în parohii sunt discrete şi în linişte. La noi era <obiceiul> de a se oferi câte un <plic consistent> celui care vizita.”, se arată în mesaj.

Cetăţeanul a primit şi un răspuns din partea lui ÎPS Calinic.

„Stimate domnule! Judecăţile oamenilor nu sunt totuna cu judecăţile lui Dumnezeu. Fără să aduc în discuţie ce a fost înainte de venirea mea, – ca unul ce nu pot da socoteală decât pentru faptele mele: „fiecare din noi va da seama despre sine lui Dumnezeu” (Romani 13, 12) –, îmi doresc o metamorfoză a eparhiei, tradusă scripturistic: „Un cer nou şi un pământ nou”. Cât priveşte apropierea sau depărtarea de Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească a lui Hristos, Sfântul Apostol Pavel spune răspicat: „nimeni nu poate pune altă temelie decât cea pusă, care este Iisus Hristos” (I Corinteni 3, 11). Cu Dumnezeu înainte! Adevărat a înviat!”, este mesajul lui ÎPS Calinic.