Cat de util era acum pentru stat Institutul Cantacuzino!

Cresterea numarului de cazuri de coronavirus aduce in discutie lipsa unui laborator in care sa se produca vaccinuri. Institutul Cantacuzino ar fi fost o gura de aer pentru medicina romaneasca, spun specialistii.
Daca institutia ar fi produs seruri pentru tratarea diverselor forme de gripa sezoniera, astazi, numarul bolnavilor din tara noastra nu ar mai fi fost atat de mare.
In contextul epidemiei de coronavirus, intr-o perioada in care nu exista vaccin pentru tratarea bolii, Institutul Cantacuzino sta cu lacatul pe usa. In prezent, Ministerul Apararii Nationale, in subordinea caruia se afla Instititul Cantacuzino, face angajari, fiind scoase la concurs peste 100 de posturi de cercetatori, medici, biologi, biochimisti, farmacisti si ingineri.
Peste 40 de milioane de lei au fost alocate pentru achizitia de echipamente si lucrari de consolidare.
Tudor Ciuhodaru, medic primar al Spitalului de Neurochirurgie “N. Oblu” Iasi: „De ani de zile spun ca, Romania trebuie sa aiba o companie farmaceutica romaneasca, extrem de importanta in aceste vremuri de criza. Iar Institutul Cantacuzino este de referinta la nivel mondial si am cerut, de nenumarate ori, in Parlamentul European, ca acest Institut sa fie trecut in stratergia europeana de combatere a epidemiei bacteriologica. Este important sa ai propria fabrica de vaccinuri. In plus, daca ar fi fost facute aici, la Iasi, tineti minte ca increderea romanilor in vaccinare era alta, atunci cand se vorbea despre vaccinuri romanesti sau despre cele unice la nivel mondial, cum era Polidin-ul, produs la Iasi, care ar fi putut asigura cresterea imunitatii in aceste vremuri critice„.