Cât de puternic este paşaportul românesc? România, pe locul 39 în lume. Românii pot călători în 176 de state fără a avea nevoie de obţinerea unei vize, spre deosebire de japonezi, care au acces în 193 de ţări, având cel mai puternic paşaport din lume

6-clasament

Paşaportul românesc ocupă locul 39 în topul celor mai puternice paşapoarte din lume, conform unei analize a Henley & Partners, citată de platforma Visual Capitalist. Clasamentul se bazează pe numărul ţărilor în care poate fi folosit doar paşaportul pentru intrare, fără a mai fi nevoie de obţinerea unei vize.

„Cu cât e mai puternic paşaportul, cu atât călătoria poate fi mai simplă – rezervi zborurile, găseşti un hotel şi apoi să călătoreşti. Dar pentru mulţi oameni din întreaga lume, nu este atât de uşor. Ei trebuie să obţină o viză de călătorie/turist înainte de sosire. Aceste vize necesită, de obicei, aprobarea guvernului ţării de destinaţie, aprobare care poate dura săptămâni sau luni“, se arată în analiza Visual Capitalist.

Românii pot călători în 176 de state fără a avea nevoie de obţinerea unei vize, spre deosebire de japonezi, care au acces în 193 de ţări, având cel mai puternic paşaport din lume. La polul opus se află afganii, care pot călători doar în 27 de ţări din lume fără a aplica pentru viză.