Cat de corecte sunt institutiile europene daca Eva Kaili, vicepresedintele Parlamentului European este arestata intr-un scandal urias de coruptie?

eva kaili

Eva Kaili, vicepreședinte al Parlamentului European, este cel mai mare nume care a fost acuzat în cadrul unei anchete în plină desfășurare privind acuzațiile potrivit cărora Qatar, gazda Cupei Mondiale, ar fi plătit sume mari pentru a-și exercita influența în Europa.

Scandalul se transformă într-un test major de responsabilitate pentru Parlamentul European și, în special, pentru legislatorii din grupul Socialiștilor și Democraților. O mare parte din atenție se concentrează asupra deputaților europeni și a altor oficiali care au lăudat Qatar pentru reformele în domeniul muncii, în loc să condamne drepturile lucrătorilor din Qatar și condițiile periculoase din timpul construcției stadioanelor.

O serie de raiduri ale poliției federale belgiene au dus la șase arestări, cu patru persoane încă în detenție. Perchezițiile au dus la descoperirea a aproximativ 1 milion de euro în numerar, precum și telefoane și calculatoare.

Qatar neagă orice implicare. Tara din Golf a fost curtata de țările UE ca furnizoare cheie de energie după ce acestea au impus sancțiuni Rusiei. Dar acum, în contextul anchetei în curs de desfășurare pentru a stabili dacă Qatar mituiește în mod ilegal membri ai Parlamentului European, oficialii sunt foarte atenți.

Pe de o parte, mulți dintre ei încearcă să transmită un mesaj clar privind combaterea corupției. Pe de altă parte, unii insistă asupra necesității de a menține stabilă aprovizionarea cu energie a Qatarului.

„Este pur și simplu total inacceptabil… Mă bucur că poliția este capabilă să investigheze în acest sens”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky pentru Politico.

Dar el a avertizat: „Nu aș face legătura cu acest lucru … cu o problemă de politică externă între UE sau Cehia și Qatar”.

Și a adăugat: „Cred că suntem foarte clari în ceea ce privește poziția noastră, [și] cum să ne concepem politicile față de țările din Golf, inclusiv față de Qatar, vorbind despre energie, vorbind despre orice altă problemă, inclusiv drepturile omului, așa că, categoric, nu văd că acest lucru ar trebui să aibă un impact asupra acestui lucru”.

Omologul său estonian, Urmas Reinsalu, a declarat pentru POLITICO că cazul lui Kaili ar trebui tratat ca o crimă „particulară, posibilă”, atunci când a fost întrebat despre posibilul impact asupra relațiilor UE-Qatar în ceea ce privește gazul.

Dar el a adăugat: „Cred că trebuie să recunoaștem că această armă a corupției – corupția politică economică, transformarea oamenilor în agenți de influență prin utilizarea instrumentelor de corupție – a fost în creștere”.

Și a indicat un exemplu deosebit de controversat.

„Ne amintim foarte bine, ce fel de foști lideri de top din Europa au acționat ca agenți de influență pentru proiectele Nord Stream”, a spus Reinsalu.