Cât costă capetele tronsonului montan din A8

Autostrada-Unirii-A8

Pasi importanti pentru construirea autostrazii A8 Ungheni-Iasi-Targu Mures. Astazi au fost votati indicatorii tehnico-economici pentru sectiunile I si III de pe tronsonul Tg.Mureș-Tg.Neamț, finantare prin Programul National de Redresare si Rezilienta. Vorbim despre costul capetelor pentru tronsonul montan A8, unul dintre cele mai mare proiecte de infrastructura rutiera din Romania.

Autostrada A8 va avea o lungime de 310 kilometri, la un cost estimat de 4,08 miliarde de euro. Astazi a avut loc o sedinta prin care Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat indicatorii tehnico-economici pe anumite sectiuni. Costurile, care includ proiectarea, execuția, dar și TVA, e de câteva ori mai mare decât cel estimat în urmă cu doi ani, când a fost acceptată intrarea celor două segmente la finanțare prin PNRR.

Cătălin Urtoi, consilier Ministerul Transporturilor: „Astazi putem spune ca este un moment istoric autostrada A8, mai ales pentru tronsonul Targu Mures – Targu Neamt deoarece a avut loc Comisia Interministeriala unde au fost votati in unanimitate indicatorii tehnico-economici pentru secțiunile I și III de pe tronsonul Tg.Mureș-Tg.Neamț, respectiv Leghin pana la Targu Neamt. Prin aceasta etapa am depasit faza evaluarii a Studiului de fezabilitate si urmeaza ca indicatorii tehnico-economici votati azi in Comisia interministeriala sa fie aprobati prin Hotarare de Guvern dupa care urmeaza initierea caietului de sarcini”.

Pentru Secțiunea I, Tg.Mureș-Miercurea Nirajului inclusiv conexiunea cu A3 are o lungime de 22 kilometri, cu o valoare totală de 738 milioane de euro. Durata de proiectare si execuție este de 30 luni. Pe Secțiunea III, Vânători Neamț – Moţca Iasi, care are o lungime de aproximativ 30 de kilometri investitia este de 511 milioane de euro.

Cătălin Urtoi, consilier Ministerul Transporturilor: „Aceste valori sunt acceptate in momentul de fata a indicatorilor tehnico-economici dar probabl, in urma licitatiilor aceste valori vor scadea”.

Autostrada A8 va fi construită pe traseul Ungheni – Iași – Târgu Frumos – Pașcani – Târgu Neamț – Poiana Largului – Ditrău – Târgu Mureș, unde va face joncțiune cu Autostrada A3.