Căsuțe pentru copiii din centrele de plasament

foto_copii

Vor disparea centrele de plasament ale Direciei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pana in anul 2020. Beneficiarii vor fi mutati in casute de tip familial de 12 persoane in diferite zone ale orasului Iasi. Pana in prezent, 6 din cele 10 centre existente la nivel de DGASPC se vor inchide in cel mult 2 ani. Scopul acestor modificari importante este de a reintegra copiii in comunitate.

In centrele de plasament din Iasi traiesc aproximativ 894 de copii. Pentru acesti copii fara un adapost si o familie, reprezentantii DGASPC se gandesc la diferite solutii care sa vina in sprijinul
lor. Pana acum cea mai buna strategie pentru imbunatatirea situatiei acestor copii va fi mutarea lor din centrelor de plasament in casute de tip familial cu 12 persoane.

„Scopul acestei campanii nu este să aruncăm copiii în stradă. Acolo unde există alternativa să meargă în familia extinsă sau naturală îi vom trimite, iar aceste familii vor fi ajutate de organizaţiile cu care avem parteneriate.

Aceste organizaţii au construit, de-a lungul impului, camere, case, au oferit ajutor material sau au cumpărat animale familiilor. Ideea este ca cei mici să aibă şansa să revină acasă şi familia să aibă posibilitatea să-i crească“, a menţionat Tiberiu Banţaş, purtător de cuvânt la DGASPC.

Potrivit psihologilor, prin aceasta strategia demarată se urmăreşte răspândirea copiilor în comunitate, pentru a duce o viaţă cât mai normală.
„Ideea este, ca şi în cazul celorlalte transformări făcute de-a lungul timpului, să le îmbunătăţim condiţiile de viaţă. Trecerea de la centrele mari, de peste 100 de persoane, către căsuţe de tip familial, modulare, înseamnă să aduci copilul din mediul instituţional, în mediu de tip familial. S-a constatat de către psihologi că cei mici cresc cel mai bine în medii de tip familial. Acolo dobândesc şi independenţă şi capacităţi de socializare, altfel decât ar face-o în mediul instituţional. În plus, aptitudinile lui când ajunge adult sunt mult mai bune“, a mai adăugat Tiberiu Bantaş.

Desfiinţarea centrelor de plasament ieşene a început deja, patru dintre ele fiind finanţate cu ajutorul planului operaţional regional (POR), iar alte două cu ajutorul unor ONG-uri. Centrele de plasamanet care se vor închide cu ajutorul POR sunt Complexul de Servicii Comunitare Bogdăneşti, Complexul de Servicii Comunitare Bucium, Centrul de Plasament CA Rosetti şi Subunitatea Sf. Stelian.