Castelul Peleș a primit o factură la gaze de 32.000 de euro

b78d00a6-b521-4e02-a9c3-fb84b63f0668

foto: Ziarul Incomod

Factură uriașă la gaze pentru Castelul Peleș. Muzeul are de plătit pentru luna ianuarie suma de 160.637 de lei, echivalentul a circa 32.000 de euro, ceea ce este dublu față de luna decembrie.

„Discutăm despre această sumă pentru ultima factură sosită la instituţia noastră pentru perioada 1-31 ianuarie 2022, în condiţiile în care consumul lunar a fost mai mic decât cel raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar totodată sesizând faptul că furnizorul a crescut din nou preţul unitar cu circa 27%.

Situaţia e complicată în condiţiile actuale. Totul este delicat, este în analiză, încercăm să cerem sprijinul forurilor superioare, respectiv Ministerul Culturii. Suntem în discuţii cu furnizorii. Guvernul României a aprobat OUG 3 de pe 31 ianuarie 2022 în care s-au stipulat prevederi privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Muzeul Peleş a completat, de asemenea, cereri pentru furnizorii de energie electrică şi gaze în susţinerea acestora cheltuieli şi în acordarea sumelor convenite şi stabilite prin aceste plafoane. Dar încă nu avem informaţia cât va fi acest plafon, care vor fi suplimentele acordate. Urmează ca managerul instituţiei şi Consiliul de Administraţie să ia în discuţie factura sosită ieri şi să stabilească măsurile necesare şi dacă nu există soluţii concrete de rezolvare a situaţiei, probibl că se va ajunge şi la soluţii limită”, a declarat Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş.

În clădire sunt 162 de încăperi, iar centrala funcționează aproximativ 16 ore pe zi.