“Boala mainilor murdare” ii baga pe ieseni in spital

Sharing is caring!

Sa ne asteptam la o explozie a cazurilor de hepatita A! Este semnalul dat de medicii infectionisti. Cel putin 10 de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase in mai putin de o saptamana, dupa ce au luat virusul hepatic.

“Boala mainilor murdare”, cum o denumesc specialistii, se transmite rapid si ii afecteaza atat pe copii, dar si pe adulti. Iar numarul cazurilor ar putea creste in perioada urmatoare, spun medicii.

In prímele opt luni ale acestui an, peste 100 persoane au fost intérnate si tratate de boala “mainilor murdare”. Saptamanal apar cazuri noi, peste 10 la numar. Din fericire, niciunul nu a recidivat.

Prof. univ. dr Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase “Sf
Parascheva”: “Hepatita A nu se cronicizeaza, spre deosebire de alte hepatite. Dar poate lasa un disconfort digestiv, in special in ceea ce proveste o simptomatologie care poate semana cu afectare crónica a intestinului, pentru o perioada de cateva luni”.

Medicii trag un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa fim atenti la simptomele bolii si sa ne spalam pe maini inainte de a manca. Mare atentie si la copiii din gradinite si scoli, spun specialistii, pentru ca cei mici se imbolnavesc mult mai rapid decat adultii.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase “Sf. Parascheva” Iasi: “Mare atentie parintii, cadrele didactice, trebuie sa invete copiii sa se spele pe maini cu apa si sapun. Sa spalam foarte bine fructele si legumele. Si sa nu uitam de batista de única utilizare, care intotdeauna, dar in special in acest sezon, nu ar trebui sa ne lipseasca. De regula, copiii prezinta fenomene digestive, adica au dureri abdominale, pare o lipsa de pofta de mancare, iar urina are o coloratie inchisa”.

De cele mai multe ori, bolnavii nici nu stiu cum si de unde au luat infectia. Hepatita A se manifesta prin somnolenta, apatie, pofta de mancare scazuta, iar tratatmetul medicamentos se face pe o perioada de 2 saptamani, in functie de evolutia bolii.

Medicii se asteapta ca numarul pacientilor care vor avea nevoie de ingrijiri medicale in perioada urmatoare sa creasca, mai ales ca vremea este neobisnuit de calda pentru luna noiembrie si suntem tentati sa bem apa si sa mancam fara sa ne mai spalam pe maini.

shares