„Casa Universitarilor” din Iași va fi redeschisă

casa universitarilor

Una dintre cele mai cunoscute clădiri istorice din Copou va fi în curând redeschisă. Este vorba despre Casa Universitarilor care de câțiva ani se află în proces de reabilitare. Conducerea Universității „Al. I. Cuza” a anunțat că ea va fi redeschisă, însă nu pentru publicul larg, ci pentru cadrele universitare.

„Casa Universitarilor” din Iași este o clădire emblematică pentru Copou și mediul academic. Aceasta a fost edificată înainte de anul 1800 și conform documentelor de atunci, aparținea logofătului Canta. La începutul anilor 1900, imobilul apare în arhive ca fiind Școala Urbană de Gospodărie. După cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea intră în bunurile de inventar ale UAIC și capătă destinația de cantină – restaurant a universității. Până acum câțiva ani, în incinta CUI a funcționat un restaurant deschis publicului larg, însă a fost lăsată într-o stare avansată de degradare. Astfel, în anul 2016, Universitatea „Al. I. Cuza” a demarat toate procedurile pentru a readuce acest monument istoric la strălucirea pe care o avea altă dată. În tot acest timp s-au făcut lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii.

Va fi mai mult decât o cantină. Va păstra profilul pe care l-a avut anterior intrării în perioada de consolidare. Va fi un centru de cultură, de educație, de manifestări științifice, reuniuni. La etaj avem săli de conferințe și partea de la parter, terasa și hrubele care să asigure partea complementară, socială, a spus Tudorel Toader, rector UAIC Iași.

Deocamdată, nu se știe data la care Casa Universitarilor va fi redeschisă, pentru că încă mai sunt anumite lucruri de pus la punct.

Zilnic se văd progresele și pașii care se fac spre momentul final de încheiere a lucrărilor și când se face recepția să inaugurăm Casa Universitarilor. Astăzi nu vă pot spune o zi exactă, dar am ajuns să numărăm, deci într-un termen scurt și foarte scurt vom inaugura Casa Universitarilor care va rămâne ca profil exact ceea ce a fost înainte, numai că în condiții mai bune. Ea a fost închisă tocmai din cauza stării de degradare și nefuncționalității în care se afla, a mai spus Tudorel Toader, rector UAIC Iași.

Deocamdată, conducerea UAIC a anunțat că doar cadrele universitare vor avea acces la Casa Universitarilor și studenții atunci când vor avea loc evenimente științifice.