Casa Ronald McDonald a fost inaugurată la Iași

Casa Ronald McDonald Iasi _ 1

Moldova are primul hotel unde pot fi cazati apartinatorii pacientilor. Proiectul „Casa Ronald McDonald” a fost inagurat la Iași și va deservi părinților care au copiii internati la Spitalul „Sf.Maria”. Acestia vor putea sta cazati gratuit pe toată perioada spitalizării celor mici si vor beneficia de tot suportul personalului medical pentru a depasi momentele grele prin care trec impreuna cu micutii.

Cazarea apartiaătorilor a fost dintotdeauna o problema pentru sistemul medical. Saloanele spitalelor de pediatrie nu sunt prevazute cu spații și pentru părinți, aceștia fiind nevoiți să găsească soluții alternative pentru a putea fi alături de copii.  Pentru a veni in sprijinul familiilor care își tratează copiii la Spitalul de Pediatrie „Sf.Maria” din Iași, Fundația Ronald McDonald împreună cu mediul de afaceri și cu susținerea autorităților locale au pus bazele unui hotel. Construcția a durat aproximativ zece luni fiind investiti 9 milioane de lei.

Această casă este mai mult decât un hotel sau un loc unde dorm. Este un loc unde părinții pot interacționa între ei, pot schimba impresii între ei și pot să se ajute unul cu altul, să se simtă ca într-o mare familie, departe de familia lor”, a declarat Amalia Năstase, președinte Fundația pentru Copii „Ronald McDonald”.

Casa Ronald McDonald are 19 camere, bucatarie, living și diferite spații unde părinții vor putea socializa și găti alături de copii. Proiectul este foarte important și va veni, în special, în sprijinul  familiilor care au un copil cu cancer.

Avem și o adresabilitate mare pentru internări de zi. Noi suntem centru pentru toată regiunea Moldovei, pe patologia oncologică pediatrică. Ne dorim să avem o incidență cât mai mică, dar din nefericire, în ultimii ani constatăm o incidență mare în jurul vârstei pediatrice”, a declarat Alina Belu, manager Spitalul pentru Copii„Sf.Maria” Iași.

Cazarea la Casa Ronald McDonald se va putea face doar pe baza recomandării medicilor curanți.

„Doctorii sunt cei care recomandă părinților să vină în casă. Noi nu primim părinți așa cum ne vine nouă, ci la recomandarea doctorului curant al copilului, aici, în Casă. În felul acesta, fiecare doctor știe care părinte are nevoie de o perioadă mai lungă și atuncidoctorii trimit părinții și stau aici cât au nevoie”, a spus Amalia Năstase, președinte Fundația pentru Copii „Ronald McDonald”.

Autoritățile estimează că anual peste 1.000 de părinți din regiunea Moldovei vor putea fi cazați in Casa Ronald McDonald.

Mă bucur foarte mult că Iașul este a treia Casă, după cea construită în București și Timișoara. Mă bucur foarte mult că acest parteneriat public – privat a făcut posibil ca în județul nostru să oferim condiții cât se poate de bune și părinților, nu doar copiilor care vor fi tratați aici”, a conchis Costel Alexe, președinte CJ Iași.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul unei comunități de peste 90 de parteneri și sponsori.