Casa Nicolae Gane va fi reabilitata

casa nicolae gane

Casa „Nicolae Gane”, care este inchisa de 13 ani, va fi reabilitata si pusa din nou in circuitul turistic. Contractul pentru reabilitare si consolidare a fost semnat astazi.

Maricel Popa, presedinte CJ Iasi: “Astazi am semnat contractual de reabilitare a Casei Gane, aici unde a stat Gane ani de zile si trebuie sa aducem un memoriu pentru Gane, primarul care a adus foarte multe proiecte in Iasi. 3,2 milioane de lei, timpul de executie este de 3 ani, cu o garantie a lucrarilor de 5 ani. Avem promisiunea de la constructor ca in mai putin de 2 ani va fi redata publicului aceasta bijuterie a primarului Gane”.

Astazi, casa apartine domeniului public al judetului si face parte din patrimonial Muzeului National al Literaturii Romane.

Lucian Dan Teodorovici, director MNLR Iasi: “Reabilitarea Caei Gane se diferentiaza poate de celelalte proiecte de reabilitare care sunt in cadrul Muzeului National al Literaturii Romane. E vorba despre un muzeu care a stat inchis din 2007 incoace si atunci eu chiar am avut in diverse discutii cu oameni din Iasi, surpriza neplacuta cand pomeneam de Muzeul Gane sa intrebe dar unde e situat. Vina nu le apartine lor, ci tocmai faptului ca un obiectiv atat de important pentru identitatea Iasului nu a mai fost valorificat pentru ca a stat inchis atata vreme”.

Lucrarile de reabilitare constau in refacerea zidurilor, a sarpantei, a sistemului de preluare si evacuare a apelor pluviale si trotuarelor si va fi achizitionat mobilier nou pentru exponate.