Casa Memorială “Nicolae Gane”, doar un pas până la obținerea finanțării

Sharing is caring!

Proiectul “Restaurarea Muzeului “Nicolae Gane” Iași” a intrat în etapa de precontractare a finanțării. În această fază, Consiliul Județean (CJ) trebuie să transmită Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est toate documentele necesare pentru semnarea contractului de finanțare.

Din anul 2006, Casa Memorială “Nicolae Gane” este în conservare deoarece structura de rezistență este afectată complet. Suma necesară pentru restaurarea și reintroducerea monumentului istoric în circuitul turistic este de 1,3 milioane euro.

“Ne bucură faptul că a fost demarată etapa premergătoare semnării contractului de finanțare pentru restaurarea acestei clădiri cu un bogat istoric cultural. Reușim, în anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri, să atragem fonduri și să demarăm investiții care pun în valoare moștenirea lăsată de predecesorii noștri. Lucrările de restaurare a Muzeului “Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”au început deja, în perioada următoare vor fi demarate și la Muzeul “Vasile Pogor” și sperăm ca, în cel mai scurt timp posibil, să contractăm și fondurile necesare pentru Casa Memorială “Nicolae Gane”, a precizat Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași.

CJ a depus cererea de finanțare în vederea obținerii fondurilor necesare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane.

Casa a fost construită în secolul al XIX-lea și a aparținut scriitorului și omului politic Nicolae Gane, care a ocupat și funcția de primar al Iașului între anii 1872-1911.

Începând cu anul 1993, imobilul a devenit muzeu, oferind și posibilitatea amenajării unor spații pentru restaurare carte și atelier foto.

Biroul de Comunicare al Consiliului Județean Iași

shares